Pak sneeuw op Mallorca

28 februari 2023, 11:45

Sneeuw
Sneeuw in het noordoosten van Spanje. Foto: Adobe Stock / bykofoto

Mallorca, het eiland dat bekend staat om zon, strand en vaak aangename temperaturen, heeft te maken met hevig winterweer. Een storm genaamd Juliette brengt kou naar het noordoostelijk deel van Spanje en de Balearen. Gister was zelfs sprake van een code rood vanwege winterweer. Iets wat zeer uitzonderlijk is voor het Spaanse eiland.

Afgelopen nacht daalde de temperatuur in Palma de Mallorca tot net boven het vriespunt en dat is echt een flink stuk kouder dan gebruikelijk. Normaal gesproken stijgt de temperatuur overdag in de lagere delen naar een graad of 15. In de nachten is het meestal een graad of 6. Op sommige lagere delen van het eiland viel af en toe zelfs wat (natte) sneeuw. Dit bleef echter nauwelijks liggen. Boven 300 meter was dit wel het geval en op de hogere delen is echt een flink pak sneeuw gevallen. Lokaal ligt hier nu een sneeuwdikte van ongeveer 30 centimeter.

Ook vandaag blijft het nog enige tijd onstuimig met flink wat wind en regen in de lagere delen. Hogerop in de berggebieden kunnen vandaag nog enkele centimeters sneeuw gaan vallen. In de loop van de avond wordt het vanuit het noorden droog. De dagen daarna krijgt het eiland weer te maken met een rustig weertype waarbij de zon regelmatig schijnt. Hierbij lopen de temperaturen flink op en zal de sneeuw snel verdwijnen.

Spectaculaire beelden voor Spaanse begrippen

Ook op Corsica wit

Juliette trok afgelopen nacht ook over het Franse eiland Corsica. Dat ligt ten noordoosten van Mallorca. In de lagere delen was het hier te zacht voor sneeuw en regende het gewoon. Op de hogere delen viel echter in een korte tijd een flink pak sneeuw. Dit is ook goed te zien op onderstaande beelden, die slechts ruim 24 uur na elkaar zijn gemaakt.

Een enkel laagje sneeuw in de hogere gedeelten van Corsica op 27 februari 2023. Bron: Cullettività di Corsica
Een enkel laagje sneeuw in de hogere gedeelten van Corsica op 27 februari 2023. Bron: Cullettività di Corsica
Een flink pak sneeuw op de hogere gedeelten van Corsica, 28 februari 2023. Bron: Cullettività di Corsica
Een flink pak sneeuw op de hogere gedeelten van Corsica, 28 februari 2023. Bron: Cullettività di Corsica

Extreem late medicane?

Het systeem toonde zelfs kenmerken van een medicane. Kort gezegd is een medicane een milde orkaan die voorkomt in het Middellandse zeegebied. Hierbij heeft het systeem vaak een oog in het midden met daaromheen banden van neerslag. Soms kunnen de windsnelheden oplopen tot orkaankracht of daarboven.

Het systeem zorgde wel voor een stevige wind boven de eilanden. Van een hevige storm was echter geen sprake en dus is een echte medicane niet aan de orde. Juliette toont wel visuele kenmerken die gepaard gaan bij een medicane. Als je goed kijkt naar de radarbeelden zie je de vorm van een oog in het midden, met daaromheen stroken van neerslag die het eiland passeren.

Lees hier om te weten wat een medicane precies is.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven