Sneeuwbuien op komst!

28 november 2023, 07:55

Sneeuwbuien. Foto: Henk Luntz

Regionaal kwam het maandavond al tot winterse neerslag, maar er komt nog meer sneeuw. Vanavond en komende nacht kunnen we sneeuwbuien verwachten en kan het landschap regionaal witkleuren. In dit artikel vertellen we je waar het gaat sneeuwen.

Het winterweer is terug in Nederland: afgelopen weekend kwam het tot de eerste officiële nachtvorst en maandag viel regionaal (natte) sneeuw met de eerste witte landschappen van het seizoen als gevolg. De komende dagen kunnen we vaker witte landstreken verwachten.

Vandaag is flink wat ruimte voor de zon. Aan het begin van de ochtend liggen de temperaturen landinwaarts lokaal onder het vriespunt, waardoor het glad kan zijn door bevriezing van natte weggedeelten. Vanmiddag ligt de temperatuur tussen 2 graden in het oosten en 6 graden in de kustgebieden.

Aan het eind van de middag daalt de temperatuur landinwaarts naar waarden iets onder het vriespunt. In het uiterste noordwesten neemt de bewolking en de kans op winterse buien toe.

Toenemende sneeuwkansen

Vanavond trekt vanuit het noordwesten een aantal winterse buien over het land met regen, hagel en natte sneeuw. Ook is er kans op een klap onweer. In het noordoosten kan het tijdens een intensieve bui lokaal even wit worden. In het midden en zuiden is het aanvankelijk droog met opklaringen.

Geleidelijk trekken de buien ook naar het midden van het land en komende nacht komen in het hele land buien voor. Aan de westkust valt voornamelijk regen en hagel bij een graad of 5. Verder landinwaarts valt af en toe ook natte sneeuw en ligt de net boven het vriespunt. In het oosten en noordoosten ligt de temperatuur rond het vriespunt en daar is de kans op sneeuwbuien het grootst. Hierdoor kan het regionaal wit worden met enkele centimeters sneeuw. Doordat de situatie van plaats tot plaats kan verschillen kan de situatie op de weg verraderlijk zijn. Hou rekening met gladheid door sneeuw en door bevriezing van natte wegen.

Sneeuwbuien in het verkeer. Foto: Willy Bonnink-Naves
Sneeuwbuien in het verkeer. Foto: Willy Bonnink-Naves

Lokale sneeuwbuien tijdens de ochtendspits

Woensdagochtend trekken nog enkele winterse buien over het land. Er valt regen, hagel en in het binnenland (natte) sneeuw. Vooral in de oostelijke provincies kan de sneeuw een tijdje blijven liggen.

Na woensdag blijft het licht winters in Nederland. Met onze uitgebreide weersverwachting blijf je op de hoogte wanneer jij weer sneeuw of gladheid kan verwachten.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black