Flinke buienkans tijdens GP van Singapore

27 september 2022, 10:50

GP van Singapore in 2019. Foto: Charles Coates/Getty Images, via redbullcontentpool.com

In Singapore is het hele jaar door dagelijks kans op buien. Komend weekend is de buienkans zelfs nog groter dan gebruikelijk. Alle details lees je in deze weersverwachting voor de GP van Singapore.

Singapore kent een tropisch klimaat. Het is er het hele jaar door warm en vochtig. De maxima komen dagelijks uit tussen 30 en 34 graden en ’s nachts wordt het zelden kouder dan 25 graden. Er ontstaan vrijwel elke dag buien en daarbij kan het ook flink onweren. Waaien doet het in de stad weinig. Alleen langs de waterkant, waar het Marina Bay Street Circuit ook ligt, waait vaak een matige wind.

Het tijdsverschil tussen Singapore en ons land is zes uur. Alle trainingen, de kwalificatie en de race vinden daar ’s avonds plaats en bij ons valt het dus allemaal in de middag. De eerste vrije training en de derde vrije training worden gehouden in het uur voor zonsondergang. Tijdens de tweede vrije training, de kwalificatie en de race is de zon onder en wordt er bij kunstlicht gereden.

WOL Weerbericht Racingnews365-3daagse Singapore

Vrijdag is het typisch Singapore-weer. Er is een mix van zon en stapelwolken, waarbij kans is op een onweersbui. Eind van de middag neemt de buienkans af, waardoor de trainingen op vrijdag waarschijnlijk allebei gewoon droog verlopen.

Meer buien in het weekend

Op zaterdag en vooral zondag zijn de buien in Singapore en omstreken talrijker en heviger. Daarbij kan veel neerslag in korte tijd vallen en kan het stevig onweren. De kans op hagel en windstoten is echter heel klein.

De buiigheid leeft overdag op en zakt in de loop van de avond weer in, waardoor de felste buien waarschijnlijk in de tweede helft van de middag voorkomen. Maar ook tijdens de eerste helft van de avond is de kans op regen- en onweersbuien nog aanzienlijk. De kwalificatie is zaterdag van 15:00 tot 16:00 uur. In Singapore is het dan 21:00 tot 22:00 uur. De race op zondag start om 14:00 Nederlandse tijd (20:00 Singapore-tijd).

Lees ook: de invloed van het weer op de Formule 1

Zowel bij de kwalificatie als tijdens de race is kans op natte omstandigheden. Ook een scenario waarbij het begin nat is en de baan later opdroogt is goed mogelijk. Daarbij is de buienkans tijdens of vlak voor de race op zondag nog net wat groter dan deze kans voor de kwalificatie op zaterdag.

Het is ook niet uitgesloten dat een stortbui, eventueel met onweer, leidt tot een onderbreking of een aanpassing in het raceschema.

Lees meer over de Formule 1 bij onze partners van Racingnews365.nl

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black