Ongewoon hoge temperaturen in Siberië

28 mei 2020, 08:22

Actueel
ANP-405561193-1-1240x600
ANP-405561193-1-1240x600
ANP-405561193-1-1240x600

In Siberië liggen de temperaturen deze lente ver boven gemiddeld. Zo steeg het kwik afgelopen vrijdag in het dorpje Chatanga, ver boven de poolcirkel, naar maar liefst 26 graden. Normaal ligt het maximum rond het vriespunt.

De temperatuur de Chatanga lag daarmee boven de temperatuur hier in Nederland.

Het dagrecord van 22 mei werd dan ook verpulverd, want dat was ‘slechts’ 12 graden. Ook het maandrecord voor mei werd verbroken: dat was namelijk 20 graden. Inmiddels is de ergste hitte weer voorbij. De temperaturen in Siberië zijn weer wat gedaald. Woensdag is het in Chantanga iets boven nul en in de nacht vriest het licht. De komende dagen liggen de maxima tussen 2 en 6 graden. Begin juni warmt het weer op naar 9 tot 12 graden.

Ook de afgelopen winter was ongebruikelijk mild in Siberië. Door de hoge temperaturen en weinig neerslag is de vegetatie sneller dan normaal uitgedroogd. Dat leidt tot bosbranden; het bosbrandseizoen begint dit jaar naar verwachting een maand eerder dan gebruikelijk, eind juni. Een vroege start leidt volgens academici van de Swansea Universiteit meestal tot een langer bosbrandseizoen, met wereldwijde impact tot gevolg.

Vorige zomer woedden in het poolgebied ongekend veel en heftige bosbranden. Meer dan 13 miljoen hectare land, een gebied ter grootte van Griekenland, ging in vlammen op. Ook het Amazonegebied, Indonesië, Australië hadden afgelopen jaar te kampen met enorme bosbranden, waarbij inheemse bossen en kwetsbare diersoorten werden vernietigd en miljarden tonnen broeikasgassen in de atmosfeer vrijkwamen.

Foto: EPA

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven