Dit wordt het weer tijdens oud en nieuw

27 december 2023, 07:50

Feestdagen
Mogelijk gooit wind roet in het eten voor vuurwerk. Foto: Paul Beckers

Vorig jaar kon je haast in je t-shirt naar buiten tijdens de jaarwisseling, want het was toen de warmste oud en nieuw sinds het begin van de metingen. Of het dit jaar ook zo zacht is en of je droog naar het vuurwerk kan kijken, vertellen we je in dit artikel!

2023 gaat als recordjaar de boeken in wat betreft regen. Nog nooit viel er in één jaar zoveel regen in Nederland! Dat natte weerbeeld zet zich ook richting het eind van het jaar voort, waardoor we rekening moeten houden met een wisselvallige oud en nieuw.

Naast regen ook veel wind?

Oudjaarsdag start waarschijnlijk flink wisselvallig. Er trekken zo nu en dan fikse buien over en regionaal kan het aardig doorplenzen. Het is dus verstandig je paraplu mee te nemen als je oliebollen gaat halen. Toch moet je die wel goed vasthouden, want waarschijnlijk waait het ook flink. Met het oog op vuurwerk is het dan extra oppassen.

De temperatuur ligt waarschijnlijk tussen 7 en 10 graden. Vorig jaar was het 6 tot 8 graden warmer en werden meerdere temperatuurrecords gebroken. Zo werden zowel de warmste decemberdag als januaridag ooit genoteerd.

Onzekere verwachting voor de jaarwisseling

Als je rond de jaarwisseling naar buiten wilt is een droog en windstil weertype natuurlijk ideaal. Rond middernacht blijft de kans op buien groot en met een beetje pech gebeurt dat klokslag twaalf uur in jouw woonplaats.

Wisselvallig weer is waarschijnlijk tijdens Oud en Nieuw. Foto: ANP/Koen van Weel
Wisselvallig weer is waarschijnlijk tijdens Oud en Nieuw. Foto: ANP/Koen van Weel

Het is hoe dan ook vrij fris met temperaturen tussen 4 en 8 graden, dus een dikke jas met capuchon is dan aan te raden, zeker omdat het misschien ook stevig blijft waaien.

Het nieuwe jaar start zoals 2023 gaat eindigen: ronduit wisselvallig. De regengebieden blijven ons land binnentrekken en de wind blijft in eerste instantie stevig doorwaaien uit het westen. Later wordt het mogelijk iets kouder en neemt de kans op wat winterse neerslag toe, maar dat is nu nog onzeker.

Donny de Koning

Donny de Koning

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven