Volkel 40,1 graden, zuiden eindigt dag met onweer

26 juli 2019, 20:04

Schermafbeelding-2019-07-26-om-18

Er was opnieuw sprake van extreme hitte met in het zuiden, midden en oosten 37-40 graden en in Volkel (Noord-Brabant) zelfs 40,1 graden. In het zuiden en zuidwesten eindigde dag met onweersbuien die gepaard gingen met hagel, windstoten en lokaal veel neerslag. In het oosten, midden en noorden wordt het morgen op veel plekken opnieuw ruim 30 graden.

Vanwege de hitte is sprake van een code oranje. Voor de onweersbuien in het zuiden geldt code geel.

Lees ook het actuele weerbericht.

20:02 Live-blog gesloten

In het Gelderland en Overijssel is het lokaal nog 33 graden. In het zuiden en zuidwesten komen lokaal felle onweersbuien voor. Volg de buien op onze neerslagradar.

19:27 Zwaarste buien nu voor westelijke helft Noord-Brabant

Buien met veel onweer, lokaal hagel en windstoten en veel neerslag in korte tijd trekken het komende uur over de westelijke delen van Noord-Brabant.

Jul-26-2019-19-29-24

19:10 Vliegverkeer Eindhoven Airport stil om onweer

Het vliegverkeer op Eindhoven Airport is vrijdagavond stilgelegd vanwege onweer.

Volgens de luchthaven kan er daardoor niet gewerkt worden op het platform, waar alle vliegtuigen geparkeerd staan. Het is niet bekend tot hoe lang het duurt. (ANP)

18:50 Wateroverlast in Limburg en Noord-Brabant

In Noord-Brabant en Limburg hebben onweersbuien overlast veroorzaakt. Lokaal is sprake van windstoten, hagel en wateroverlast. Naast code oranje wegens de hitte geldt voor beide provincies code geel vanwege de onweersbuien.

Volgens de ANWB is er op de A67 van Venlo naar Eindhoven in korte tijd heel veel regen gevallen en liggen er omgewaaide bomen op de weg. Ook rond Eindhoven regende het flink. (ANP)

18:20 Overzichtskaartje maxima vandaag

Met 40,1 graden in Volkel (Noord-Brabant) en 39,9 in Arcen (Limburg) was het op de meeste plaatsen net niet zo heet als gisteren, maar wel de op één na heetste dag ooit gemeten in Nederland.

Schermafbeelding-2019-07-26-om-18

17:30 Fikse onweersbui bij Eindhoven

Bij Eindhoven zit nu een zware onweersbui. Naast veel ontladingen kan veel neerslag in korte tijd vallen. De buien trekken langzaam noordwestwaarts.

Schermafbeelding-2019-07-26-om-17

16:45 Smogalarm Limburg, Brabant en Zuid-Holland

In een groot deel van het land geldt een smogalarm. Het gaat om de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg. Donderdag was in deze en vier andere provincies ook een smogalarm van kracht.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te beperken. Smog door ozon kan onder meer leiden tot hoesten, kortademigheid en irritatie aan ogen, neus en keel.

Het advies geldt vooral in de namiddag en de vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.

De mate van smog wordt bepaald door de hoeveelheid ozon, fijnstof, stikstofdioxide en zwaveldioxide in de lucht. Een smogperiode, doorgaans met weinig wind en hoge temperaturen, kan enkele dagen tot enkele weken duren. (ANP)

16:10 Buien Zuid-Limburg breiden uit

Het gaat goed los in Zuid-Limburg. De buien breiden langzaam noordwestwaarts uit.

Jul-26-2019-16-16-15

15:50 40,1 graden in Volkel (Noord-Brabant)

In Volkel (Noord-Brabant) is zojuist 40,1 graden gemeten. In De Bilt is het 37,2 graden. Hiermee is het nog net iets minder heet dan gisteren, maar wel de tweede dag op rij (en ooit gemeten) met lokaal meer dan 40 graden.

Schermafbeelding-2019-07-26-om-15

15:26 Automobilisten in file op A44 krijgen water

De brandweer schiet mensen te hulp die vrijdagmiddag met hun auto vaststaan op de A44, Sassenheim richting Amsterdam. Veel weggebruikers kunnen in de hitte al twee uur geen kant op nadat bij Sassenheim een vrachtwagen is geschaard. Daarom wordt water uitgedeeld. Gekeken wordt wat er, gezien de hoge temperatuur, verder nog aan hulp geboden kan worden.

De ANWB adviseert het overige verkeer om te rijden via de A4. Onduidelijk is hoe lang de A44 richting Amsterdam nog afgesloten is. (ANP)

14:50 Aangename temperaturen in het zuidwesten

In Zeeland en Zuid-Holland is een noordwestenwind van zee opgestoken. Daar is de temperatuur nu een stuk aangenamer met op veel plaatsen 25-30 graden. In Amsterdam en Utrecht is het 36-37 graden. In Tilburg en Eindhoven ruim 38 graden.

Schermafbeelding-2019-07-26-om-15

14:20 Felle onweersbui bij Limburg

Vlak ten zuidoosten van Zuid-Limburg zit een felle onweersbui. Komende uren maakt de provincie Limburg kans op onweersbuien met lokaal hagel en windstoten.

radar-Jul-26-2019-14-36-00

13:40 Warmste 26 juli ooit, 36 graden in De Bilt

Ook in De Bilt is sprake van een datumrecord. Om 13:40 uur was het 36,0 graden. Het oude record stond flink scherp op 35,7 graden en werd vorig jaar gemeten. Tot aan dit jaar was dit dagrecord tevens het absolute warmterecord voor De Bilt.

Schermafbeelding-2019-07-26-om-13

De Bilt telt dit jaar al elf datum-warmterecords. In februari werden er maar liefst vier genoteerd, in juni drie en in juli tot dusver vier (23, 24, 25 en 26 juli). Daarnaast werd op 18 februari nog het datum-warmterecord geëvenaard. Kouderecords zijn dit jaar nog niet voorgekomen. 23 september 2018 konden we voor het laatst een datum-kouderecord noteren.

Een warmterecord op zich zegt niets over klimaatverandering, maar de verhouding tussen kouderecords en warmterecords zegt des te meer. In deze eeuw staan tegenover elk kouderecord acht warmterecords.

13:30 Arcen 38,8 graden

In Arcen is het om 13:30 uur maar liefst 38,8 graden geworden. Nooit eerder was het op 26 juli zo warm op een officieel weerstation in ons land. Het record stond op 38,2 graden en werd vorig jaar ook gemeten in Arcen.

11:33 Opnieuw problemen met bruggen door hitte

De hitte zorgt ook vrijdag voor problemen bij bruggen. Rijkswaterstaat koelt de Merwedebrug, Spijkenisserbrug en de Stadsbrug Dordrecht met water. Bij de Merwedebrug staat in beide richtingen een fikse file.

Door de hoge temperaturen is de Merwedebrug in de A27 uitgezet, waardoor het beweegbare deel niet meer goed dicht of open kan. De brug wordt sinds donderdag gekoeld om verdere problemen te voorkomen. In beide richtingen is voor de veiligheid van de wegwerkers een rijstrook afgesloten en mag er maximaal 50 kilometer per uur worden gereden. Rijkswaterstaat geeft weggebruikers die eigenlijk over de Merwedebrug willen het dringende advies de omleidingsroutes te volgen.

De Merwedebrug kan voorlopig niet open voor hoge schepen. De overige scheepvaart ondervindt geen hinder.

Rijkswaterstaat houdt gedurende de hitteperiode alle beweegbare bruggen in de gaten. (ANP)

11:30 NK atletiek aangepast vanwege hitte

De organisatie van de Nederlandse kampioenschappen atletiek in Den Haag heeft het programma van vrijdag vanwege de hitte enigszins aangepast. De finales van de 3000 meter steeplechase voor mannen en vrouwen zijn verplaatst naar de avonduren.

De mannen komen om 20.50 uur in actie, de vrouwenrace staat nu gepland voor 21.05 uur. De wedstrijden bij atletiekvereniging Haag Atletiek beginnen om 15.30 uur met de series 400 meter voor vrouwen. (ANP)

10:30 Temperatuur loopt rap op

Om 10:30 uur komt de temperatuur al op ongeveer 30 graden uit.

Tact_26-7

10:01 Kans op problemen op het spoor

Doordat het in Nederland voor de derde dag op rij heet is, stijgt de kans op problemen met de trein, het spoor of de technische onderdelen daaromheen. Dat twittert de directeur communicatie bij de NS, Bartho Boer.

Donderdag schrapte de NS op twee trajecten een aantal ritten. Systemen hadden storingen gekregen doordat treinen urenlang bloot waren gesteld aan extreme temperaturen. Daardoor was minder materieel beschikbaar. Vrijdag is de NS de dag begonnen met een punctualiteit van 93 procent, aldus Boer. “Iets minder dan gisteren, maar wel dankzij hard werken van onze monteurs vannacht”, twittert hij. Zo zijn airco’s gemaakt en onderdelen vervangen. Extra personeel staat klaar om problemen het hoofd te bieden.

Absolute prioriteit is om mensen uit de trein te halen als daar iets mee gebeurt en daardoor voor langere tijd stil staat, zegt Boer. Hij adviseert treinreizigers onder meer voldoende water mee te nemen en de reisplanner te checken voor actuele informatie. (ANP)

7:00 Officiële hittegolf een feit

De officiële hittegolf is een feit. Al om 2:50 uur piekte de temperatuur in De Bilt naar 29,7 graden en daarmee is er sprake van de vijfde zomerse dag op rij. Gisteren kwam het al tot de derde tropische dag in De Bilt. Daarmee is aan de voorwaarden voor een officiële hittegolf voldaan. In het oosten komt het mogelijk zelfs tot een superhittegolf met vijf tropische dagen op rij, waarbij het drie keer 35 graden of meer wordt.

6:44 Warmste nacht ooit

Met 22,9 graden in De Bilt was afgelopen nacht de warmste nacht die ooit gemeten is. Daarnaast was het eerste officiële tropennacht van dit jaar en de zevende sinds 1901. Op grote schaal was sprake van minima van 20 graden of meer. Het warmst bleef het in Deelen met 25,6 graden. Vandaag wordt de laatste snikhete dag. Vanavond, komende nacht en morgen zorgen onweersbuien voor verkoeling.

Op veel plaatsen kwam de temperatuur afgelopen nacht niet onder de 20 graden. Met 22,9 graden in De Bilt was het een officiële tropennacht. Op een aantal plaatsen was het nog warmer met als hoogste minima 25,6 in Deelen en 25,1 in Volkel. Omdat het vanavond lang heet blijft is de kans groot dat deze waarden als minimumtemperatuur van vandaag overeind blijven.

Tmin_26-7

De oude warmterecords stonden op 27 juli vorig jaar. Toen werd het in De Bilt niet kouder dan 22,4 graden. Het landelijke record stond op naam van Deelen. Daar werd het niet kouder dan 24,4 graden. Daarmee zijn vannacht de absolute warmterecords verbroken.

6:10 Laatste extreem hete dag, onweer verdrijft hitte

Gisteren werd het lokaal meer dan 40 graden. Zo extreem wordt het vandaag waarschijnlijk net niet. De maximumtemperatuur komt vanmiddag uit tussen 33 graden in het westen en 39 in het zuidoosten. In het westen van Zeeland zou de temperatuur misschien zelfs onder de 30 graden kunnen blijven.

Aan het einde van de middag is in het zuiden al kans op een lokale onweersbui. Vanavond en komende nacht volgen meer buien in het zuiden en westen van het land. Hierbij is kans op hagel en windstoten.

Zaterdag komt het in het hele land tot regen- en onweersbuien. Lokaal kan zeer veel neerslag vallen. De buien verdrijven de hitte, maar in het oosten en noordoosten kan het nog 30-31 graden worden. Zondag wordt het 21-28 graden.

Door: ANP/Weeronline

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black