Weeronline
Weeronline

  Warmste nacht ooit gemeten

  Aangemaakt: 27 jul 2018, 06:16 uur

  In De Bilt is het in de nacht van donderdag op vrijdag niet kouder geworden dan 23,6 graden. En doordat het in de daaropvolgende avond niet kouder is geworden dan 22,4 graden kunnen we spreken van de warmste nacht ooit gemeten! Het absolute record voor de minimumtemperatuur in De Bilt stond op 20,8 graden en dateerde van 9 augustus 2004. In Deelen was het met 24,4 graden nog warmer en dat is een nieuw landelijk record.

  Het absolute record voor de minimumtemperatuur over alle KNMI-weerstations staat op 23,1 graden, gemeten op 19 augustus 2012 te Maastricht. Ook dit record is afgelopen nacht verbroken. In grote delen van het land was het ’s nachts nog nooit zo warm als afgelopen nacht.

  Komende nacht wordt het nog tropennacht. De minima komen dan op grote schaal uit tussen 18 en 23 graden. In stedelijke gebieden is het nog iets warmer. Meteorologen spreken van een tropennacht als de temperatuur op het koudste moment van de dag op 20,0 graden of hoger is uitgekomen.

  Regelmatig tropennachten aan zee

  Op weerstations aan de kust komt het veel vaker tot tropennachten. Door de invloed van warm zeewater verlopen de nachten hier zachter. Zo telt Vlissingen sinds 1906 al 44 tropennachten. In Den Helder staat de teller op 32 tropische nachten. Woensdag, donderdag en vandaag noteerden deze stations een tropennacht.

  Ter vergelijk: weerstation Eelde (Groningen Airport) noteerde tot aan vandaag nog nooit een tropennacht. Veel stations in het binnenland tellen er een paar. Alleen Maastricht scoort hoog met 24 tropennachten.

  Weekendje weg plannen met dit warme weer? Profiteer van onze speciale aanbiedingen en actiecodes bij Landgoed Ruwinkel!

  Door: Jaco van Wezel