Eerste regionale tropennacht van deze zomer gemeten

26 juni 2020, 13:52

Hitte
Tropennacht-1280x600
Tropennacht-1280x600
Tropennacht-1280x600

Afgelopen nacht is het op diverse plaatsen in het westen van het land niet kouder geworden dan 20,0 graden. Daarmee is sprake van een regionale tropennacht. Het weerstation Berkhout (NH) noteerde tot 6:10 uur geen lagere temperatuur dan 21,7 graden, later daalde het kwik nog naar 21,3 graden. Meteorologen spreken van een tropennacht als de minimumtemperatuur op 20 graden of meer uitkomt. Komende nacht kan het op meer plaatsen tot een tropennacht komen, wanneer wolkenvelden over het land trekken. Vochtige lucht maakt het extra klam.

Niet alleen Berkhout had een tropennacht, ook de weerstations Den Helder, Terschelling, Schiphol, Hoek van Holland, Rotterdam, Vlieland, Vlissingen en Eindhoven hadden geen lagere temperatuur dan 20,0 graden.

De verwachting voor de komende nachten lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Minimum-26-juni-2020
Minimum-26-juni-2020

Minimumtemperatuur 26 juni 2020

De vorige tropennacht in ons land was op 28 augustus vorig jaar. In Lauwersoog (Groningen) werd het niet kouder dan 20,0 graden. In de zomer van 2019 kwam het vaak tot tropennachten. Op 24 en 25 juni, op 24 tot en met 27 juli en op 27 en 28 augustus daalde het kwik ’s nachts op verschillende plaatsen niet onder 20 graden. Op 25 juni 2019 werd het officieel de warmste juninacht ooit met 19,4 graden als minimumtemperatuur in De Bilt. In Maastricht lag het minimum zelfs op 21,9 graden. Ook dat was een junirecord!

In de warme zomer van 2018 werden op 27 juli de hoogste minima ooit gemeten met 22,4 graden in De Bilt en 24,4 graden in Deelen.

Groot deel van de nacht nog veel warmer

Tijdens tropennachten is het een groot deel van de nacht nog veel warmer, want de laagste waarde van 20 graden of meer wordt pas rond zonsopkomst bereikt. Deze warme nachten krijgen we vaak als na een tropische dag de bewolking in de avond toeneemt en er weinig wind staat. De bewolking werkt als een deken, waardoor de warmte niet kan ontsnappen naar het heelal.

Wanneer de lucht erg warm is beleven we soms een tropennacht bij heldere hemel. Dit gebeurde onder andere in de nachten eind juli 2019 tijdens de heetste week ooit in Nederland. Toen werd het overdag ruim 40 graden op meerdere plaatsen.

Veel huizen bestaan voor een groot deel uit steenachtige materialen. Deze slaan overdag warmte op en geven die in de nacht weer af. Hierdoor is het in grote steden vaak nog veel warmer dan op de officiële meetpunten van het KNMI. Zo zal de minimumtemperatuur afgelopen nacht in de grote steden veelal boven 20 graden hebben gelegen.

Tropennachten kunnen heel vervelend zijn. Lees daarom ook onze 7 tips voor een betere nachtrust tijdens tropennachten.

Foto: AdobeStock/Antonioguillem

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven