Storm Bella op komst: zo hard gaat het waaien

26 december 2020, 09:32

a6be8272-corne-ouwehand-twee-mensen-trotseren-storm-1280x600
a6be8272-corne-ouwehand-twee-mensen-trotseren-storm-1280x600
a6be8272-corne-ouwehand-twee-mensen-trotseren-storm-1280x600

Het kerstweekend wordt dit jaar bijzonder onstuimig afgesloten. In de nacht van zaterdag op zondag en zondagochtend krijgt Nederland namelijk te maken met storm Bella. In dit artikel vertellen we je hoe hard het gaat waaien in jouw regio.

Stilte voor de storm, daar is deze Tweede Kerstdag niet echt sprake van. Storm Bella komt vandaag namelijk langzaam dichterbij en daardoor neemt de wind alsmaar toe. Komende nacht kan de wind langs de noordwestkust voor het eerst stormkracht bereiken (windkracht 9), maar de storm is dan nog lang niet op het hoogtepunt.

Zondagochtend staat aan de Noord-Hollandse kust en op Texel en Vlieland een zuider- tot zuidwesterstorm. Daarbij is kans op zeer zware windstoten tot 110 km/uur. De kans is groot dat het tot een officiële storm komt op een van de weerstations van het KNMI. Daarvoor moet het gedurende een uurvak (bijvoorbeeld van 9:00 tot 10:00 uur) gemiddeld met windkracht 9 waaien. Tijdelijk kan zelfs sprake zijn van zware storm (windkracht 10), maar of het ook tot een officiële zware storm komt is afwachten.

Lees ook: De definities van storm en zware windstoten

Hele land zeer onstuimig door storm Bella

Landinwaarts komt het deze ‘derde kerstdag’ niet tot storm. De reden daarvoor is dat de wind uit het zuiden- tot zuidwesten waait en daardoor een lange weg over land aflegt. Het ‘ruwe’ landschap met bomen en gebouwen remt de wind af. Dat betekent overigens niet dat het in het binnenland meevalt met de wind. In het hele land waait het namelijk krachtig tot hard (windkracht 6 tot 7) en dat zijn windsnelheden die we landinwaarts maar een paar keer per jaar halen. Daarbij is kans op zware windstoten tot 90 km/uur in de kustprovincies en 80 km/uur dieper in het binnenland. Door de zware windstoten kunnen (kleine) takken afbreken, wat voor troep op de weg zorgt.

Langs de IJsselmeerkust staat een stormachtige wind (windkracht 8) en datzelfde geldt voor de kust van Zuid-Holland en Zeeland. Mogelijk bereikt de wind ook daar tijdelijk stormkracht en is kans op zware windstoten tot 100 km/uur.

Lees ook: Komen zware stormen het vaakst in de herfst voor?

Het is oppassen als je de weg op gaat. We raden af om met een lege aanhanger onderweg te zijn. Bovendien is het goed je stuur vasthouden geblazen. Dat geldt voornamelijk op dijken en keringen. De Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad is zo’n beruchte dijk waar het flink kan spoken, omdat de wind haaks op de dijk blaast. Daarnaast wordt het een kletsnatte dag met flink wat regen, waardoor het zicht onderweg slecht is.

Zondagmiddag neemt de wind vanuit het westen geleidelijk af. De storm is in het westen en noordwesten aan het begin van de middag voorbij. De zware windstoten verdwijnen langs de oostgrens later in de middag.

Benieuwd naar de laatste verwachting rond storm Bella? Lees dan het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Zevende storm van 2020

Als het daadwerkelijk tot een officiële storm komt, dan is dat alweer de zevende van dit jaar. In februari kwam het maar liefst vijf keer tot storm, waarvan drie zondagen achter elkaar. De laatste keer dat het dit jaar stormde was op 25 september. Dat was gelijk de eerste herfststorm sinds 2017. De meeste stormen komen niet in de herfst voor, maar juist in de winter.

Foto: Corné Ouwehand

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven