Onstuimig herfstweer: kans op verkeershinder en wateroverlast

25 september 2022, 08:00

Veel wind, regenplassen en kastanjes maken het herfstachtige plaatje compleet. Foto: Piet Grim.

Na het weekend barst de herfst los en kan en van tijd tot tijd veel regen vallen. Als dit precies samenvalt met de ochtend- of avondspits is grote kans op lange files. Daarnaast kan plaatselijk wateroverlast voorkomen. Lees hier alle details over het onstuimige weer dat ons te wachten staat.

Na een drogere en zonnigere zondag slaat het weer maandag alweer drastisch om. Vanuit het noordwesten trekt een regenzone naar het zuidoosten, waardoor vooral de ochtend en ook nog een deel van de middag met regenachtige perioden verloopt. Tijdens de ochtendspits krijgt het westen als eerste met intensieve regenval te maken. Vooral op de drukke trajecten in de Randstad kan de vertraging door files snel oplopen bij regenachtig weer. In de oostelijke regio’s is het dan overwegend bewolkt met wat lichte regen of motregen. Ten oosten van Utrecht komt de meest intensieve neerslag zeer waarschijnlijk als de meeste verkeersdrukte van de ochtend al is opgelost.

Lees hier meer over de invloed van het weer op het verkeer

Aanhoudende regen en forse wind

Tijdens de avondspits heeft de regenzone het land grotendeels verlaten via het zuidoosten, maar daarachter worden nog talrijke buien aangevoerd. Als een bui overtrekt kan het even flink plenzen en ook is kans op onweer. Niet alleen de regen speelt het verkeer parten, ook de wind zwelt maandag aan. Boven land wordt de zuidwester matig tot vrij krachtig. In de kustregio’s wordt windkracht 6 of 7 verwacht en is kans op windstoten rond 75 km/uur. Vooral bij een forse zijwind op bruggen en viaducten is het extra oppassen geblazen met bijvoorbeeld aanhangers of trailers achter de auto.

Regenplassen op de weg na een felle bui. Foto: Jos Hebben
Regenplassen op de weg na een felle bui. Foto: Jos Hebben

Plassen op de weg door plensbuien

Voorlopig zijn de wisselvallig dagen nog niet geteld en dinsdag trekken verscheidene buien over. Soms kan het even stevig doorregenen met kans op een klap onweer of hagel. Tijdens en vlak na een felle bui kan een laagje water op de weg blijven staan en is kans op aquaplaning. In combinatie met de regen van maandag kan plaatselijk wateroverlast ontstaan.

Erg fris voor de tijd van het jaar

Eind september zijn temperaturen van 17 of 18 graden gebruikelijk volgens het langjarig klimaatgemiddelde. Tijdens de komende dagen komt de temperatuur telkens ruim onder die waarden uit. ’s Middags is het hooguit 13 tot 15 graden. Als het regent doet de temperatuur zelfs nog een stapje verder terug en is het gevoelsmatig ronduit fris.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black