Vakantieweer Europa: buien en zomerhitte

25 augustus 2022, 07:30

Vakantieweer
Straatsburg in de zomer. Foto: Johnny Willemsen

Komende dagen hebben grote delen van Europa te maken met regen- en onweersbuien. Ook zijn er regio’s waar het volop zonnig zomerweer is en blijft. Hoe het weer in Europa zich ontwikkelt lees je in dit vakantieweerbericht.

Regio Midden is als enige deze week al naar school. In regio Noord eindigt de schoolvakantie deze week en regio Zuid heeft hierna nog een week. Voor de vooruitzichten van het vakantieweer in eigenland kan je in dit artikel terecht.

Populaire vakantielanden niet al te ver weg, zoals Frankrijk en Duitsland, hebben komende dagen te maken met forse buien. In Frankrijk is het donderdag en vrijdag buiig, in Duitsland vooral vrijdag en zaterdag. Voor deze buien ontstaan is het regionaal nog snikheet met in de oostelijke helft van Frankrijk en grote delen van Duitsland vanmiddag maxima van 30 tot 35 graden.

Vanuit het westen wordt het op steeds meer plekken rustig (na)zomerweer met vanaf zondag regelmatig zon. Ben je flexibel qua planning? Dan is een stedentrip Parijs wellicht een idee. Van zondag tot en met woensdag is het in de Franse hoofdstad dagelijks zo’n 27 graden met veel zonneschijn. In Luxemburg is het weerbeeld in deze periode hetzelfde. Met 25 graden is het net iets koeler dan in Parijs.

Buien in Griekenland verdwijnen

Afgelopen dagen kwamen in Griekenland fikse onweersbuien voor. Ook vandaag is dat nog het geval, maar komend weekend en volgende week is het weer heerlijk vakantieweer. Met veel zon wordt het dagelijks 29 tot 33 graden.

Voor non-stop zon- en strandvakantieweer moet je in Portugal of het zuiden en oosten van Spanje zijn. De hitteliefhebber zit aan de Spaanse costa’s goed, want hier komt het kwik dagelijks uit tussen 30 en 34 graden. Vind je 27 graden genoeg? Dan is Portugal een gunstiger vakantieland komende tijd. Dit soort maxima staan op het programma zowel aan de westkust, zuidkust als op Madeira.

Bekijk hier de mooiste 9 dopren van Spanje.

Alpen zomers, maar wel met buien

De middagtemperaturen in de Alpenlanden zijn zomers met maxima van 25 tot 30 graden. Op sommige plekken komt het kwik vandaag nog boven 30 graden uit. Ook het weerbeeld is zomers, maar niet elke dag blijft het droog. De zon schijnt regelmatig al kan het weer snel omslaan en komt het ook tot forse onweersbuien. Vandaag zien we vooral buien in de Dolomieten en in het zuiden van Oostenrijk. Vrijdag zijn de felste buien voor de Franse Alpen en zaterdag heeft de hele alpenregio buien. Vanaf zondag neemt de buiendreiging weer af, maar vooral in de Oostenrijkse bergen blijven lokale onweersbuien mogelijk.

Lees waarom veel regen in gebieden met bergen extra gevaarlijk kan zijn.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven