Zomervakantie weer Nederland: goed activiteitenweer op komst

24 augustus 2022, 07:45

Vakantieweer
Foto: Ab Donker

Vandaag en morgen hebben we te maken met zeer warm zomerweer. Voor de mensen waarbij de vakantie deze week eindigt is het dus nog even genieten van de zon en lange zomeravonden! Vrijdag is kans op buien, maar het weerbeeld voor de dagen daarna is zeker niet nat.

Donderdag wordt de warmste dag van de week met maxima tot plaatselijk 34 graden in het zuidoosten van ons land. In het midden wordt het 31 of 32 graden en maxima net onder de 30 graden zijn voor de kustregio's. Daarbij is de luchtvochtigheid aan de hoge kant, waardoor je stevige vorm van inspanning beter kunt vermijden. Zeker tijdens de middaguren.

Tijdens de eerste helft van de middag is de zonkracht 5 of 6 en dat betekent dat je bij een half uur onbeschermd in de zon al kunt verbranden. Nu is onze huid inmiddels wel gewend aan enige zonnestralen en daardoor is het risico op verbranding zeker in de eerste 30 tot 45 minuten wel wat kleiner. Smeer je desondanks goed in als je langdurig buiten bent.

Vrijdag trekt een aantal regen- en onweersbuien over het land. Ook zijn er droge periode met af en toe zon. Het wordt 22 graden aan zee tot lokaal nog 28 in het oosten.

Lees ook het uitgebreide weerbericht Nederland.

Goed activiteitenweer, wel lokaal een bui mogelijk

In het weekend is een lokale bui landinwaarts mogelijk. Op veel plaatsen blijft het echter droog. Check wel soms de regenradar als je de hele dag op pad gaat. Tegen de droogte halen de buien overigens niets uit. Daarvoor is de neerslag te lokaal van aard.

Volgende week kouder?

Vanaf maandag hebben alleen de scholen in de zuidelijke regio's nog een week vakantie. Voor hen staat er redelijk aangenaam zomerweer op het programma. Dagelijks schijnt de zon geregeld, later in de week stijgt de buienkans wat. Verder staat er de meeste dagen maar weinig wind en is het dus ronduit rustig weer.

De middagtemperatuur schommelt de meeste dagen rond 21 graden aan zee en 23 tot 25 graden in het binnenland. Dat is enkele graden boven het langjarig gemiddelde voor eind augustus, want die waarde ligt tussen 20 en 23 graden.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven