Dit zijn de 9 mooiste dorpen van Spanje

19 juni 2024, 16:11

Bestemmingen
Spanje, Andalusië, Setenil de las Bodegas. Foto: Adobe Stock / Luc Kohnen.

Denk jij na over een vakantie in Spanje komende zomer? Dan hebben wij wat inspiratie voor jou. Spanje zet ze al jaren in de spotlight: Pueblos más bonitos de España, ofwel de mooiste dorpen van Spanje. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

1. Albarracín, Aragón

Albarracín behoort tot de hoogste genoteerde pueblos más bonitas de España en komt in aanmerking voor Werelderfgoedstatus. De reden? het dorp in de provincie Teruel wordt omringd door een tien meter hoge stadsmuur en grillige zandsteenformaties.

Omdat ook de huizen zijn opgetrokken uit zandsteen, hangt er een permanente rode sluier over Albarracín heen.

Albarracin, Aragon in Spanje. Foto: Adobe Stock / John
Albarracin, Aragon in Spanje. Foto: Adobe Stock / John

2. Setenil de las Bodegas, Andalusië

Van een afstandje lijkt het net alsof een stenen gletsjer het dorp overrompelt. In werkelijkheid zijn de rollen omgedraaid: het dorpje Setenil de las Bodegas is gedeeltelijk aangelegd onder een rotspartij. Tegen een kleine vergoeding kun je binnenkijken in een grotwoning.

WOL Belvilla Weer0gemiddelde Andalusië

Tip: Edible Bike Tours neemt je mee op een gastronomische e-bike tocht langs de beste tapas restaurants in Setenil de las Bodegas en daarbuiten.

Klimaat Andalusië

3. Cudillero, Asturië

De kustlijn van Asturië is de Spaanse kust van voor het massatoerisme. Cudillero is met zijn vrolijk gekleurde huizen een zeer fotogenieke plek. Misschien een tikje toeristisch, maar in tegenstelling tot de geheime baaien kun je hier op je gemak een portie patatas bravas bestellen.

Cudillero, Asturië. Foto: Adobe Stock / Lukasz Janyst.
Cudillero, Asturië. Foto: Adobe Stock / Lukasz Janyst.

In de authentieke vissershaven van Tazones wordt elk jaar de landing van keizer Karel V herdacht.

WOL Belvilla Weergemiddelde Asturië

4. Masca, Tenerife

Een bezoek aan Masca laat je versteld staan. Boven het bergdorp hangt een sereniteit die je elders op Tenerife niet snel zult aantreffen. Het piepkleine gehucht — knipper met je ogen en je bent er voorbij — strekt zich als een lint uit over een bergkam en wordt omgeven door cipressen en palmen. Masca is het startpunt van een wandelroute van drie uur door de Mascakloof naar een strand met keien.

WOL Belvilla Weergemiddelde Tenerife

5. Agüero, Aragón

De Mallos zijn voor Spaanse bergbeklimmers wat de verticale klimwanden in Yosemite National Park zijn voor Amerikaanse bergbeklimmers. De cilindervormige rotsformaties torenen hoog boven de ‘voortuin van de Pyreneeën’ uit. De Mallos de Agüero zijn tweehonderd meter hoog. Agüero ligt in hun schaduw genesteld. Parkeer je auto naast de toegangsweg voor een prachtig uitzicht op de kolossale, knoestige gevaartes. De Mallos de Riblos, nabij het dorp Las Peñas de Riglos, reiken tot wel 275 de lucht in.

Tip: neem de trein tussen Huesca en Canfranc en zie ze aan je raam voorbij trekken.

WOL Belvilla Weergemiddelde Aragón

6. Fornalutx, Mallorca

De Sierra de Tramontana vormt de ruggengraat van Mallorca en wordt terecht aangewezen als een van de mooiste gebergtes in Spanje. Tussen de hoge pieken en aangelegde terrassen liggen mediterrane dorp oases.

Fornalutx, Andalusië. Foto: Adobe Stock / Kevin Eaves.
Fornalutx, Andalusië. Foto: Adobe Stock / Kevin Eaves.

De bloemrijke straten van Fornalutx herbergen zowel islamitische en christelijke invloeden. Zodra je uit de auto stapt, word je begroet door de geur van citrusvruchten. Die geur komt jou óók tegemoet in het onbekende Sineu, waar een wekelijkse versmarkt plaatsvindt.

WOL Belvilla Weergemiddelde Mallorca

7. Ronda, Andalusië

Ronda, met zijn opmerkelijke ligging aan de rand van een Grand Canyon-achtige kloof, mag er zijn. In Alhama de Granada, dat (bijna) net zo spectaculair tegen een ravijn is aangeplakt, hoef je echter géén tourbussen te verwachten. Daal af via de Camino de los Ángeles, de Weg der Engelen, en loop langs romeinse warmwaterbronnen, bossen en weides.

Ronda, Andalusië. Foto: Adobe Stock / SeanPavonePhoto
Ronda, Andalusië. Foto: Adobe Stock / SeanPavonePhoto

8. Frigiliana, Andalusië

Op een kwartiertje rijden van het drukbezochte Nerja ligt het witte dorpje Frigiliana. Volg de vele trappen naar boven, voorbij blauwe deurtjes en dorpelingen op pakezels, en wordt beloond met een panoramisch uitzicht over het dorp, de velden en de Middellandse Zee in de verte.

Frigliana, Andalusië. Foto: Adobe Stock / Heiko Koehrer-Wagner.
Frigliana, Andalusië. Foto: Adobe Stock / Heiko Koehrer-Wagner.

9. Iznájar, Andalusië

De schoonheid van Iznájar, een klassieke pueblo blanco (wit dorp) op een rotsige uitstulping in de provincie Córdoba, werd naar grote hoogte gestuwd door de aanleg van een stuwmeer. Aan drie kanten steeg het water. Tijd over? Verken dan ook de rustieke aldeas, de ‘subdorpen’ binnen de gemeente, zoals La Celada.

Wil je weten wat de beste reistijd is voor een bezoek aan een van deze Spaanse dorpen. Op de klimaatpagina van onze collega's van Weerplaza kun je makkelijk vinden welk weer je door het jaar heen kan verwachten.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven