Droogte: brengt het wisselvallige weer enige verlichting?

25 juli 2023, 07:30

Beregeningssproeier op landbouwgrond. Foto: AdobeStock / Tjeerd

Ondanks het wisselvallige weer van afgelopen dagen behoort dit jaar op dit moment nog bij de 5% droogte jaren. Hoelang is dit nog het geval? In dit artikel geven we je een droogte-update en kijken we of de neerslag van komende tijd wat verlichting geeft.

Mede door de recordzonnige en recordwarme junimaand hebben we momenteel nog te maken met een flink neerslagtekort. Op dit moment zitten we op een gemiddeld neerslagtekort van maar liefst 195 mm. Hiermee bevindt dit jaar zich nog altijd bij de 5% droogste jaren.

Het neerslagtekort heeft ook zijn invloed op de grondwaterstanden. De grondwaterstanden bevinden zich op veel plaatsen ruim onder het langjarig gemiddelde, vooral in het noorden staat het grondwater op sommige plaatsen erg laag. Ook de waterstanden van de Rijn en IJssel zijn momenteel lager dan gebruikelijk. Momenteel komen in Zwitserland stevige buien voor met als gevolg dat de Rijn weer vanuit Zwitserland met water wordt gevoed.

In het zuiden en westen is het neerslagtekort momenteel het grootst. Lokaal komen hier neerslagtekorten van wel 240 mm voor. In de oostelijke provincies ligt het neerslagtekort veelal tussen 150 en 210 mm.

Buien brengen verlichting

De komende dagen hebben we te maken met een wisselvallig weertype. Door een dominante westelijke windrichting konden buien of regengebieden ons land de laatste tijd makkelijk bereiken. Ook de komende dagen hebben we met wisselvallig weer te maken. Dagelijks komt het wel tot buien of valt enige tijd regen. Vooral donderdag valt flink wat regen. Er valt gemiddeld over het land zo'n 15 tot lokaal meer dan 20 millimeter. Daardoor zal enige verlichting in het neerslagtekort optreden.

De verwachting is dan ook dat het neerslagtekort de komende tijd licht zal dalen. Begin augustus komen we dan ruim onder de 200 mm uit en behoort 2023 ook niet meer bij de 5% droogste jaren. Het zal niet continu regenen, want er zijn ook droge perioden met zonneschijn. Echt warm en zonnig zomerweer staat niet op de planning zodat er van ernstige droogte geen sprake zal zijn.

Regionaal kans op natuurbranden

In een groot deel van het land geldt natuurbrandrisico 1. Dit betekent dat voorzichtigheid met vuur in de natuur geboden is. Voor de noordelijke provincies en ook voor Zuid-Limburg geldt momenteel natuurbrandrisico fase 2. Dat betekent extra alertheid en de kans dat een natuurbrand ontstaat is aanwezig. Het gebruik van vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn hier dan ook verboden.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black