Europees vakantieweer: na extreme tropische hitte verkoeling op komst

24 juli 2019, 15:49

Buitenland
ANP-75666536-1280x600
ANP-75666536-1280x600
ANP-75666536-1280x600

Afgelopen week hadden grote delen van Europa te maken met extreme hitte. In Portugal, Spanje en Frankrijk kwamen de temperaturen in het binnenland in de buurt of zelfs boven 40 graden uit. In Spanje werd het afgelopen tijd het warmst in Andujar met 41.8 graden. Dit gebied met warme lucht afkomstig van het Afrikaanse continent heeft zich inmiddels verplaatst naar Nederland. Vanuit het zuidwesten van Europa wordt het geleidelijk minder heet.

In het weekend en komende week is verkoeling op komst vanuit het zuidwesten. In het binnenland van Portugal, Spanje en Frankrijk zullen de temperaturen gaan dalen. Aan de Portugese zuidkust wordt het 24-29 graden. In het noorden neemt de kans op een bui toe. Omdat het de afgelopen weken erg droog is geweest is neerslag van belang om het risico op bosbranden te verkleinen. Op dit moment woedden er al hevige branden in de buurt van Lissabon. Later in de week zal de temperatuur geleidelijk weer iets oplopen.

Verkoeling na extreme hitte

Ook in Spanje dalen de temperaturen in het binnenland van 40 naar 30-35 graden. Omdat er geen neerslag wordt verwacht blijft de kans op bosbranden groot. Aan de Spaanse costa’s zijn vergelijkbare temperaturen te vinden met een overvloed aan zonneschijn en daarmee is het heerlijk strandweer voor vakantiegangers.

In het weekend wordt het erg wisselvallig in Frankrijk met kans met kans op flinke regen- en onweersbuien. Daarna neemt de buienkans weer af en laat de zon zich vooral aan de zuidkust meer zien. Hetzelfde patroon wordt verwacht voor Italië en Kroatië waar komende week na de buien het zomerse weer terugkeert.

ANP-58581655-1280x600
ANP-58581655-1280x600

Hittegolf en records

Donderdag en vrijdag worden in de Benelux en Duitsland temperaturen richting de 40 graden verwacht waarmee vele records gebroken kunnen worden. De warmte zal gedurende het weekend ook Scandinavië bereiken. De 40 graden zal daar waarschijnlijk niet gehaald worden, maar alsnog is het extreem warm voor deze regio’s. Daarna neemt de kans op regen- en onweersbuien toe wat voor verkoeling zal zorgen.

Heerlijk vakantieweer in Zuidoost-Europa

In Griekenland en Turkije blijft het de komende week erg warm en zomers en daarmee is het goed toeven voor vakantiegangers. Het blijft droog met constante middagtemperaturen van 30-35 graden en nauwelijks bewolking. Op de Griekse eilanden en in de kustgebieden waait een matige wind die voor een aangename verkoeling zorgt. Omdat het op de eilanden al langere tijd droog is, blijft de kans op bosbranden groot. De matige wind is nu ongunstig omdat het vuur daardoor sneller verspreidt. Het Griekse vasteland heeft de afgelopen tijd nog wel regelmatig buien gehad waardoor de kans op bosbranden hier kleiner is.

Foto’s: ANP

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven