Deze week voor het eerst weer zonkracht 5

25 april 2022, 07:15

Zon
Insmeren met zonnebrandcrème is deze week zeker aan te raden. Foto: Adobe Stock / manuta

De zonkracht gaat omhoog en dat betekent dat de kans op verbranding toeneemt. In dit artikel vertellen we je wat ons de komende dagen te wachten staat en wanneer de zon het het felst is.

Je zou het vandaag misschien niet verwachten dat de zon feller wordt. Er zijn vrij veel wolkenvelden en daardoor komt de zonkracht niet verder dan 2 of 3. Daarbij is de kans op verbranden heel klein. In het noorden wordt het wel zonnig met vanmiddag zonkracht 4.

Insmeren op Koningsdag

Komende dagen hebben we een afwisseling van stapelwolken en zon. De zonkracht in het noorden is 4 en in het midden en zuiden 5. Omdat op Koningsdag veel mensen langere tijd buiten zijn, is het raadzaam om je in te smeren. Met 12 graden aan zee tot 17 graden in het zuiden is het niet heel warm en kun je eerder verbranden dan je zou verwachten. De zonkracht heeft namelijk niets te maken met de temperatuur, maar met de hoeveelheid UV-straling. Als de ozonlaag minder UV-straling tegenhoudt is de zonkracht hoger. Hoe dat zit lees je hier.

Donderdag en vrijdag is de zon het felst met in het hele land zonkracht 5, maar de zon is niet fel genoeg voor zonkracht 6. Tussen 12 en 15 uur kan een onbeschermde huid in minder dan een half uur al rood kleuren. Dit is afhankelijk van je huidtype. Je kunt uitrekenen hoe lang je veilig kunt zonnen en welke factor zonnebrandcrème je daarvoor nodig hebt. Na het weekend zal de zonkracht iets afnemen.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven