Code oranje in Groot-Brittannië door storm Arwen

25 november 2021, 15:01

Op donderdag 25 november 2021 is de eerste naam van het stormseizoen 2021-2022 in gebruik genomen. De Britse weerdienst heeft code oranje afgegeven voor de komst van storm Arwen.  In samenwerking met de weerdiensten Met Office (Groot-Brittannië), Met Éireann (Ierland) en het KNMI is een lijst samengesteld en gepubliceerd met de stormnamen voor het seizoen 2021-2022. Zware stormen met grote maatschappelijke impact, in het Britse, Ierse of Nederlandse deel van Europa, krijgen een naam. Meestal is daarnaast code oranje of code rood uitgegeven, maar in sommige gevallen code geel. Meer over de stormlijst vind je hier en lees ook waarom stormen een naam krijgen.

Stormnamen 2020-2021

Code oranje geldt voor Noordoost-Schotland en Engeland en is geldig van vanaf vrijdag 15:00 uur tot zaterdag 09:00 uur. Het stormveld wordt verwacht in de kustregio's, waar stormvlagen van ongeveer 120 km per uur mogelijk zijn.

Naast de zware storm zal Arwen sneeuw opleveren in de hoger gelegen delen van Schotland en Noord-Engeland. Daarvoor is op sommige plaatsen code geel van kracht, vanwege gladheid op de wegen. Vrijdagavond en zaterdag overdag maken ook lager gelegen delen in Schotland en Engeland kans op tijdelijke gladheid.  Storm Arwen kan stormschade opleveren in gebieden waar code oranje geldt. Ook is ontregeling van het verkeer mogelijk. 

In Nederland zal het vrijdag ook stevig waaien, maar het komt niet tot storm. Wel krijgen we mogelijk de eerste sneeuwvlokken van het seizoen te zien. Lees daarover meer in Weerbericht Nederland. Hoofdfoto: Adobe stock, Zacarias da Mata

Door: Diana Woei

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black