Niet eerder zo warm op 24 augustus

24 augustus 2022, 17:47

Records
Verkoeling op het water op een tropische dag. Foto: Ben Saanen

De tropische hitte in het binnenland is goed voor een nieuw record. Niet eerder was het op 24 augustus zo warm in ons land als vandaag in Arcen, Noord-Limburg. Om 17:40 uur werd het daar 33,5 graden. Het vorige record voor 24 augustus stond op naam van het Zeeuws-Vlaamse Westdorpe met 33,3 graden en werd gemeten in 2016.

In De Bilt liep de temperatuur op naar 30,2 graden. Dat is net niet genoeg voor een datum-warmterecord op het hoofdkantoor van het KNMI. In 1944 werd het in De Bilt namelijk 30,8 graden. Het vorige datum-warmterecord is nog niet zo lang geleden. Op 14 augustus was tropische hitte ook goed voor records. Ook morgen is de kans op warmterecords aanzienlijk en dat is tekenend voor deze bijzonder warme augustusmaand.

De maximumtemperatuur op woensdag 24 augustus 2022.
De maximumtemperatuur op woensdag 24 augustus 2022.

Donderdag opnieuw records?

Morgen kunnen we nog hogere temperaturen verwachten dan vandaag en wordt de tropische grens van 30 graden bijna overal geslecht. In het zuidoosten kan de temperatuur naar 34 of 35 graden stijgen. Alleen op de Waddeneilanden blijft de temperatuur iets onder de 30 graden.

Aan het eind van de week raken we de hitte kwijt. Meer daarover lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven