Warm, warmer, warmst: augustus onderweg naar records

23 augustus 2022, 11:50

Warm zomerweer. Foto: Toon Boons

Deze maand is het wel erg vaak zomers warm en ook de tropische dagen zijn niet op één hand te tellen. Doordat het ook ’s nachts vaak warm was komt de gemiddelde temperatuur in grote delen van het land uit op de derde plek in de lijst warmste augustusmaanden. In het zuiden en oosten kan het op verschillende plaatsen de warmste augustus ooit gemeten worden.

Tot nu toe was het in De Bilt deze maand gemiddeld 20,2 graden. Dit hebben we niet alleen te danken aan zomerhitte overdag, maar ook aan bijzonder warme nachten. Met nog een serie zomerse tot tropische dagen te gaan en iets minder warme lucht richting het eind van de maand komen we volgens de huidige verwachting uit op 20,1 graden. Daarmee is een top drie-notering in de lijst met warmste augustusmaanden zo goed als zeker. Twee jaar geleden was het in augustus 20,4 graden en de warmste augustus ooit gemeten was 1997. Toen werd het maar liefst 20,5 graden.

Al de hele maand ligt de maximumtemperatuur in De Bilt boven 20 graden en daarmee is het warm. We hebben inmiddels 12 zomerse dagen met 25 graden of meer en naar verwachting zal augustus in totaal op 16 zomerse dagen uitkomen. Augustus telt normaal 7 à 8 zomerse dagen. Ook aan tropische warmte is dit jaar geen gebrek. In de tweede week van augustus hadden we tijdens de hittegolf een serie van vijf officiële tropische dagen. Er is sprake van een tropische dag als het in De Bilt 30 graden of meer wordt. Op de 12e werd het maar liefst 32,3 graden. De komende dagen krijgen we nog een keer een warmte-opstoot en kan het in De Bilt nog één of twee keer tropisch worden en dit is ook het aantal tropische dagen in een gemiddelde augustusmaand. Nu zitten we hier dus met zes à zeven tropische dagen ver boven.

Komt het aantal officiële tropische dagen uit op zes, dan is dat goed voor de vijfde plek in de lijst met grootste aantal tropische augustusdagen in een jaar. Maar zeven tropische dagen zou wel heel bijzonder zijn en dat is twee keer eerder gemeten. In 2003 telde De Bilt zeven tropische dagen en 2020 is recordhouder met negen tropische dagen.

Kans op regionaal warmste augustus ooit gemeten

In Limburg en delen van Brabant is het nog warmer en ligt de gemiddelde temperatuur zelfs boven de 21 graden. In het Limburgse Arcen kan het maangemiddelde zelfs uitkomen op 21,2 graden en dat zou een nieuw record betekenen. Ook in Maastricht kan het de warmste augustus ooit gemeten worden. Daarvoor moet het gemiddelde op 21,3 graden of meer uitkomen. De stad aan de Maas is landelijk recordhouder van de hoogste temperatuur in augustus. Dat is 21,2 graden en werd gemeten in 2020.

Er zijn nog veel meer plaatsen waar deze augustus de warmste ooit gemeten zou kunnen worden. Dit is het geval in Vlissingen, Eindhoven, Twente en Hupsel.

Temperatuur Randstad ook in warmte top drie

De hoogste temperatuur zijn meestal te vinden in het zuiden en oosten van het land, maar ook in de Randstad verloopt augustus dit jaar bijzonder warm. In Rotterdam was het tot nu toe 20,5 graden. Daarmee was het warmer dan in De Bilt en ook hier wordt het de op twee na warmste augustus. In Amsterdam was het tot nu toe maar liefst 20,6 graden en dat zou zonder wijziging de op twee na warmste augustus betekenen. In de hoofdstad was het in 1997 met 20,7 graden het warmst. Waarschijnlijk zorgt de minder warme lucht richting het eind van de maand uiteindelijk voor een derde plek en ligt het gemiddelde net onder die van nummer twee. Dit is 20,5 graden, gemeten in 2020.

Zelfs in Den Helder stevent augustus af op een top drie-notering. Hier kan de maand eindigen met 19,8 graden. Ook hier was het in 2020 en in 1997 nog warmer.

Lees ook hoe een gemiddelde augustusmaand verloopt.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black