Dit is de koers van de tropische stormen Gonzalo en Hanna

24 juli 2020, 11:12

1d7ea8e5-gonzalo-en-hanna-1280x600
1d7ea8e5-gonzalo-en-hanna-1280x600
1d7ea8e5-gonzalo-en-hanna-1280x600

Boven de Atlantische Oceaan is tropische storm Gonzalo actief en boven de Golf van Mexico is Hanna ontstaan. Gonzalo trekt richting de Caribische Zee en zal daarbij de Bovenwindse Eilanden aandoen en Hanna zal veel regen veroorzaken in Texas. Het is vroeg in het seizoen dat de letters G en H al in gebruik zijn voor de benaming van tropische stormen.

Tropische storm Gonzalo ligt momenteel ten noordoosten van Frans-Guyana en trekt richting de Bovenwindse Eilanden. Onder andere. Barbados, Saint Vincent en de Grenadines en Saint Lucia krijgen met Gonzalo te maken. Waarschijnlijk trekt hij daar morgen in de middag en avond overheen. Daarbij is het systeem dan toegenomen tot een orkaan. Er worden dan gemiddelde windsnelheden verwacht van zo’n 120 km/uur en maximale windstoten van 170 km/uur. Daarmee is het een orkaan van de eerste categorie op de Schaal van Saffir-Simpson. Grenada krijgt waarschijnlijk met minder minder hoge windsnelheden te maken, maar desondanks kan het ook daar flink gaan spoken.

Storm op de Caribische Zee

Daarna trekt Gonzalo westwaarts over de Caribische Zee. Daarbij zwakt hij af naar een tropische storm, die gelijk aan kracht inboet. Zondag kunnen de Benedenwindse Eilanden, waaronder de ABC-eilanden, te maken krijgen met fikse buien, hogere golven en onstuimige omstandigheden. De tropische stormsnelheden blijven waarschijnlijk ten noorden van de eilanden. Wel is de verwachting nog onzeker en zou de koers van Gonzalo op de Caribische Zee nog kunnen veranderen.

Tropische storm Hanna veroorzaakt veel regen aan zuidkust VS

Boven de Golf van Mexico is tropische storm Hanna ontstaan. Ze trekt de komende dagen westwaarts en zal aan het zuidelijke deel van de kust van Texas morgen aan land gaan. Daarbij worden windsnelheden verwacht van 100 km/uur met windstoten tot circa 120 km/uur. Dat zijn windsnelheden zoals we die kennen van een zware storm in Nederland. Boven land verzwakt het systeem tot een tropische depressie. Het gevaar van Hanna zit vooral in de vele regen die ze veroorzaakt.

Aan de zuidkust van de VS, in de staten Texas, Lousiana en in het noorden van Mexico kan veel regen vallen. Op grote schaal valt 50-100 mm en regionaal meer. Vooral in het zuiden van Texas valt erg veel regen; zo’n 150-250 mm tot maandag. Er moet rekening gehouden met wateroverlast, modderstormen en ook lokale overstromingen van rivieren zijn mogelijk. Mogelijk krijgen ook de zuidkust van de staten Mississippi en Alabama dit weekend veel regen, maar dat is minder zeker. Dat heeft te maken met zware onweersbuien die een brede zone rondom Hanna aanwezig zijn en richting deze staten trekken.

Foto: Weeronline

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven