Gladheid door sneeuw en bevriezing

25 januari 2021, 09:20

1691e0ec-ma_16_jan_2017_jannes_wiersema_017_2600_x_1461-1280x600

Vannacht trokken winterse buien over het land. Landinwaarts viel op veel plaatsen sneeuw en vooral in Limburg en het oosten van Brabant is sprake van een witte wereld. In Limburg ligt plaatselijk 7-10 cm sneeuw. Door de winterse neerslag is sprake van gladheid. Ook komt verspreid over het land gladheid door bevriezing van natte weggedeelten voor. Vanavond en komende nacht is in het zuiden van het land opnieuw kans op sneeuw. Vooral in Zuid-Limburg kan opnieuw sneeuw vallen.

Afgelopen nacht trokken winterse buien vanaf de Noordzee over het land. Hierbij viel regen, hagel en (natte) sneeuw bij temperaturen rond of net boven het vriespunt.

In de kustregio’s werd het zeer lokaal kortstondig wit, maar smolt eventuele hagel en sneeuw weer weg. Landinwaarts waren de buien iets minder fel, maar bleef eventuele sneeuw wel iets beter liggen. Vooral in Limburg en helemaal in het oosten van Brabant is op veel plaatsen een sneeuwdekje ontstaan van enkele centimeters. Vooral in Limburg ligt op verschillende plaatsen 3-5 cm sneeuw en in het zuiden is lokaal een pak van 7 tot 10 cm ontstaan. Op een enkele plek is zelfs 16 cm sneeuw gemeten.

Ook komende uren komen nog enkele winterse buien voor, waarbij het zeer lokaal een beetje wit kan worden.

Lees ook: wanneer is het glad op de weg?

Vanavond Zuid-Nederland kans op sneeuw

Vanavond en komende nacht is in het zuiden van het land kans op sneeuw. Als eerste valt in het begin van de avond (natte) sneeuw in Zeeland, maar het is sterk de vraag in hoeverre dit blijft liggen. Later vanavond en vannacht is ook in het zuiden van Noord-Brabant en in Limburg lichte sneeuwval mogelijk bij temperaturen rond het vriespunt. Waarschijnlijk is de sneeuwval te beperkt om voor een mooie witte wereld te zorgen. De beste kansen op wat sneeuw zijn voor de Limburgse heuvels.

In het noorden en oosten zijn er opklaringen en zakt de temperatuur naar -3 of -4 graden. Tijdens langdurige opklaringen kan het lokaal matig vriezen. Aan het einde van de nacht maakt de noordkust kans op een sneeuwbuitje vanaf zee.

Beduidend zachter weer op komst

Maandag en dinsdag is het nog licht winters met maxima van 2-5 graden en in de nachten lichte vorst. Neerslag kan dan nog steeds in de vorm van (natte) sneeuw vallen.

Later in de week wordt het veel zachter. Op donderdag en vrijdag wordt het in de zuidelijke helft van het land zelfs 10-11 graden. In het noorden wordt het een graad of 8. Het weerbeeld bestaat dan uit veel wolken, regelmatig regen en mogelijk ook behoorlijk wat wind.

Blijft altijd op de hoogte van de meest actuele weersverwachting in ons uitgebreide weerbericht.

Foto: Jannes Wiersema

Door: Johnny Willemsen

Reageer via Facebook