Hoge asfalttemperatuur bij F1 in Frankrijk

23 juli 2022, 09:04

Max Verstappen tijdens de vrije training op het circuit Paul Ricard. Beeld: Mark Thompson/Getty Images / redbullcontentpool.com

De temperaturen zijn dit weekend hoog in het zuiden van Frankrijk. Op het Circuit Paul Ricard in Le Castellet schijnt de zon volop en stijgt het kwik naar 33 graden. De asfalttemperatuur is nog vele graden hoger. De bandenstrategie is dan ook van cruciaal belang.

Zaterdagmiddag om 13:00 uur is de derde vrije training en om 16:00 uur is de kwalificatie. De zon schijnt flink, maar zo nu en dan gaat ze schuil achter enkele stapelwolken. De temperatuur is hoog en het is vanmiddag ongeveer 33 graden. Er waait een meest matige westenwind, kracht 4.

Verwachting tijdens de race in Frankrijk
Verwachting tijdens de race in Frankrijk

Bandenstrategie cruciaal

Die hoge temperaturen zullen ook morgen wellicht de coureurs parten spelen. Er is dan tijdens de race, die om 15:00 uur begint, geen wolkje aan de lucht en de zon brandt volop op het asfalt. De temperatuur ligt rond 33 graden, maar de asfalttemperatuur is vele malen hoger en ligt rond 50 graden. De banden krijgen het dan ook extra zwaar tijdens de 53 rondjes op het circuit en de bandenstrategie is van cruciaal belang. De wind waait uit het zuiden en is meest matig, windkracht 3.

De zon schijnt dit weekend dan ook volop in het zuidoosten van Frankrijk. De zonkracht is dit weekend 8-9 en dat betekent dat de onbeschermde huid met 10 minuten kan verbranden. Zet een petje op of smeer je goed in als je aanwezig bent op het circuit.

Volgend weekend een bui?

Volgend weekend is alweer de volgende race en wel op de Hungaroring in het Hongaarse Boedapest. De weersverwachting laat opnieuw hoge temperaturen zien van 30 tot 33 graden. De zon schijnt flink, maar er zijn ook wolkenvelden. Mogelijk valt zelfs een bui, maar daarover komende woensdag als we vooruitblikken op volgend weekend.

Lees meer over de Formule 1 bij onze partners van Racingnews365.nl.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black