Weeronline
Weeronline
  recordtemperatuur Siberië

  VN wil verontrustende recordtemperatuur Siberië onderzoeken

  Aangemaakt: 23 jun 2020, 15:22 uur

  De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) wil de meting die onlangs in Siberië is gedaan, laten verifiëren om zeker te weten dat de recordtemperatuur van 38 graden klopt. Die temperatuur werd zaterdag gemeten in de Russische stad Verchojansk, ten noorden van de poolcirkel.

  De WMO, de weerafdeling van de Verenigde Naties, heeft de Russische autoriteiten gevraagd de meting te bevestigen. Daarna zal het de meting ook zelf controleren en bevestigen dan wel ontkennen dat de gemeten temperatuur een record is.

  Uitzonderlijke hitte

  Siberië heeft de afgelopen weken te maken met uitzonderlijke hitte. “De meting van zaterdag is opvallend en zorgwekkend”, zei een woordvoerder van de WMO. “Maand na maand zijn we verrast en bezorgd over temperatuurmetingen die we zien.” Volgens wetenschappers ligt het wel – als gevolg van klimaatverandering – in lijn met eerdere metingen en gegevens uit andere regio’s. Het noordpoolgebied zou twee keer zo snel opwarmen als de rest van de wereld.

  Verchojansk kent enorm grote temperatuurschommelingen. In de winter kan het kwik dalen naar -47 graden, terwijl het in de zomer 20 graden kan worden. Maar een temperatuur van 38 graden is bijzonder hoog.

  Ook elders in noordelijke delen van de wereld is het heet. Zo zijn in Scandinavië temperaturen van 34 graden mogelijk.

  Foto: ANP XTRA

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP