Ook bloedheet in Scandinavië en Siberië

22 juni 2020, 16:26

Actueel
Zweden-1280x600
Zweden-1280x600
Zweden-1280x600

Niet alleen in ons land krijgen we deze week te maken met een (regionale) hittegolf, ook in het noordelijk deel van onze planeet wordt het bloedheet. Er zijn hittegolven op komst in Scandinavië en Siberië.

In het midden van Zweden en in het zuiden van Finland stijgen de temperaturen vanaf woensdag tot boven 30 graden. Er zijn daar zelfs maxima van 32 tot 34 graden mogelijk. In de regio Svealand in Zweden worden de hoogste temperaturen verwacht. Ook in Noorwegen wordt het warm. Het werd er zondag al meer dan 30 graden.

Zulke temperaturen zijn in het noorden van Europa zeldzamer dan bij ons. Deze week wordt de temperatuur bijvoorbeeld al 10 tot 14 graden hoger dan normaal. De hitte brengt risico’s met zich mee, want door de vele zonneschijn neemt de kans op bosbranden toe.

Zondag werd het in het midden van Noorwegen al meer dan 30 graden. Tjotta noteerde 30,6 en Trondheim 30,4 graden. In het noorden van Zweden werd het in Kvikkjokk 28,4 graden.

Siberië ongekend heet

Ook in Siberië is het tropisch. Afgelopen zaterdag werd er al een maximumtemperatuur van 38 graden genoteerd in Verchojansk. Dat is een maxima van maar liefst 17 graden boven normaal. Ook zondag werd het boven de 35 graden, en maandag blijft de temperatuur boven de 30 graden.

Foto: EPA

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven