Dit wordt het weer tijdens het lange pinksterweekend

23 mei 2023, 07:30

Foto: Nels van Es

Momenteel is het fris voor de tijd van het jaar, maar later in de week wordt het weer wat warmer. Hoe warm het pinksterweekend verloopt en het weerbeeld daarbij lees je in dit artikel.

Door een noordenwind zijn de maxima de komende dagen laag voor eind mei. Dinsdag en woensdag wordt het 14 tot 17 graden. In aanloop naar de Pinksterdagen komt het kwik met 17 tot 21 graden op zaterdag wat hoger uit. Het blijft deze dagen vrijwel overal droog en de zon is vaak van de partij. Met het meest uitgebreide weerbericht van Nederland blijf je op de hoogte van de details.

Hoge zonkracht

Dat de dagen in aanloop naar Pinksteren vrij fris verlopen wil niet zeggen dat je niet kan verbranden. De temperatuur heeft namelijk niets te maken met de zonkracht. Smeer je dus ook deze dagen goed in als je enige tijd in de zon doorbrengt. De zon is met zonkracht 6 erg fel. In het zuiden kan deze week de zon een UV-index 7 halen. Een onbeschermde huid kan dan al binnen 10 tot 25 minuten verbranden.

Foto: Joke Nijenhuis
Foto: Joke Nijenhuis

Lees ook: de kracht van de zon

Grote onzekerheid tijdens pinksterdagen

Voor zondag, Eerste Pinksterdag, is de temperatuurverwachting vrij onzeker. Mogelijk stijgt de temperatuur in het zuidoosten naar 23 graden, maar er is ook een kans dat de temperatuur hier een stuk lager uitkomt. Vlak aan zee wordt het door aanwezigheid van een frisse noorden- tot noordoostenwind naar alle waarschijnlijkheid een stuk minder warm met zo’n 15 graden.

Op Tweede Pinksterdag is de onzekerheid in temperatuur nog groter. Dit komt omdat warme lucht vanuit het zuiden en relatief koude lucht in het noorden zich in de buurt ons land bevinden. Momenteel zijn er modelberekeningen die voor maandag slechts 12 graden berekenen voor het midden van het land terwijl er ook berekeningen zijn die op 25 graden uitkomen. De hoogste middagwaarden worden naar alle waarschijnlijkheid verwacht in het zuidoosten van het land.

Conclusie

De verwachting in temperatuur is dus nog erg onzeker. Wel kan met zekerheid worden gezegd dat het deze dagen behoorlijk zonnig verlopen en de kans op een bui zeer klein is.

Lees ook: de warmste en zonnigste Pinksterdagen ooit

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Assistent-meteoroloog

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black