Zon en sneeuw: de twee gezichten van de voorjaarsvakantie

23 februari 2023, 13:43

Sneeuw op de wegen in de Alpen tijdens het komende weekend. Foto: Adobe Stock / Alexey Oblov

Het weekend om naar de Alpen af te reizen, of juist weer terug te keren na een week wintersporten in de voorjaarsvakantie, staat in het teken van een flinke weersomslag. Hoe de tweede week wintersport gaat verlopen lees je hieronder.

Na een zeer zachte eerste week van de krokusvakantie wordt de deur in de Alpen opengezet voor koude lucht. De temperatuur zet een flinke daling in en de kou komt niet alleen, want er wordt ook sneeuw verwacht! De sneeuw valt precies in het weekeinde en dat kan onderweg van en naar de wintersport voor extra vertraging zorgen.

Hinder onderweg door sneeuwval

Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag gaat het vanuit het noorden op steeds meer plaatsen een tijd intensief sneeuwen in de Alpenlanden. Er wordt tussen 5 en 25 centimeter verse sneeuw verwacht. Wie vrijdag direct vertrekt kan onderweg in Duitsland naast regen ook al wat vlokken natte sneeuw of sneeuw op de autoruit tegenkomen. De piek met verkeer richting het zuiden, gecombineerd met de verwachte neerslag, is ongunstig voor de vertraging onderweg.

De vorstgrens is gedaald en dat is goed nieuws voor de lagergelegen pistes waar het sneeuwdek behoorlijk heeft geleden onder het zachte weer van de afgelopen tijd. Sommige gebieden moesten zelfs tijdelijk gesloten worden. Zaterdag en zondag is de wind afkomstig uit het noorden tot noordoosten en er trekken sneeuwbuien over de bergtoppen. Dit zorgt plaatselijk voor het verder aangroeien van het sneeuwdek met een centimeter of tien.

Droge week met veel zon

Na het weekend is de sneeuwdump op de meeste plaatsen ten einde gekomen. Een droge en koude noordoostenwind zorgt voor rustig winterweer. Vooral in de wat noordelijker gelegen wintersportgebieden in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk is dit aan de orde. Maandag zijn er nog wat wolkenresten aanwezig, maar vanaf dinsdag wordt het flink zonnig.

Ideaal wintersportweer in Zell am See. Foto: Adobe Stock / Alexey Oblov
Ideaal wintersportweer in Zell am See. Foto: Adobe Stock / Alexey Oblov

Door het heldere weer is het temperatuurverschil tussen dag en nacht behoorlijk groot. Bij onbewolkte nachten met weinig wind kan het kwik dalen naar waarden tussen -5 en -15 graden, afhankelijk van hoe hoog jouw vakantieadres ligt. Overdag stijgt de temperatuur naar enkele graden boven het vriespunt. Omdat het niet al te hard waait en het februarizonnetje steeds krachtiger begint te worden, voelt het op het terras na een paar uur skiën of snowboarden al snel een beetje lenteachtig aan.

Op de hoger gelegen gletsjers, waar ook iets meer wind staat, blijft de temperatuur overdag geregeld onder het vriespunt. Daar blijft warme skikleding een aanrader!

Toch nog een sneeuwdump in de maak?

Waar het in Beieren, Zwitserland en Oostenrijk volgende week zonovergoten en droog is, ziet het weerbeeld voor de zuidflank van de Alpen er totaal anders uit. Boven de Ligurische Zee, in de buurt van Genua, tollen nog gebieden met bewolking en neerslag rond tijdens de eerste helft van de nieuwe week.

In de Franse Alpen kan komend weekend heel veel sneeuw vallen. Foto: Adobe Stock / Criley
In de Franse Alpen kan komend weekend heel veel sneeuw vallen. Foto: Adobe Stock / Criley

In de Franse Alpen en hoofdzakelijk in de westelijke Italiaanse Alpen kan het verse pak sneeuw op de meetlat 25 tot 75 centimeter aanwijzen. Op de hoger gelegen pistes kan het zelfs oplopen tot één meter sneeuw. Daarbij is het bijvoorbeeld in Val Thorens ronduit guur met een stevige westenwind en overdag matige vorst met temperaturen onder -5 graden. Vanaf woensdag stabiliseert ook in deze gebieden het weer en wordt het droog en zonnig.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black