Warmte treft duizenden lopers Dam tot Damloop

22 september 2019, 17:53

Sport
dam-dam-vermoeidANP-77817232-1280x600

De warmte vanmiddag heeft de Dam tot Damloop danig in de weg gezeten. De organisatie besloot de laatste twee startgroepen, 4000 mensen, niet te laten lopen vanwege de hitte en veel lopers leken het tijdens de loop erg zwaar te hebben.

Extra ambulances werden opgeroepen om achter de hand te houden in geval van calamiteiten en er werden koelbaden ingezet. Een deelnemer moest volgens de organisatie bij de finish gereanimeerd worden. Die persoon is naar het ziekenhuis gebracht.

De organisatie waarschuwde al in de ochtend dat deelnemers alert moesten zijn op hittestress. Het werd in de regio ruim 25 graden. De deelnemers die al gestart waren, kregen via speakers langs het parcours het advies de laatste honderden meters niet meer te rennen, maar rustig aan te doen.

Problemen door warmte Dam tot Damloop

De warmte veroorzaakte voor een aantal mensen problemen: sommigen moesten gaan zitten of liggen, en velen gingen al vroeg in de loop wandelen. De extra ambulances werden ingezet om te “voorkomen dat er bij de hulpdiensten een capaciteitsprobleem zou ontstaan en er een te groot beroep moest worden gedaan op de EHBO’ers”. De koelbaden zijn bedoeld om oververhitte lopers snel af te kunnen koelen, waardoor het risico op ernstig letsel sterk wordt verminderd.

Aan de hardloopwedstrijd tussen Amsterdam en Zaandam zouden 46.000 lopers meedoen.

Vanochtend was al duidelijk dat het vooral voor middaglopers benauwd en warm zou worden.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven