Waarschuwing: onstuimige dag met onweer

23 augustus 2020, 07:00

Actueel
83d05770-onweer-anp-352402336-1280x600
83d05770-onweer-anp-352402336-1280x600
83d05770-onweer-anp-352402336-1280x600

Het westen en noorden beginnen de dag met enkele buien en daarbij is kans op onweer. Later in de ochtend en vanmiddag trekken vanuit het westen stevigere buien over het land met behalve onweer ook kans op hagel, windstoten en harde regen. Tijdens droge perioden is het prima weer, want met 21-25 graden is het niet koud. Wel staat er een onstuimige wind.

We kunnen ons opmaken voor een onstuimige dag met enkele regen- en onweersbuien. Vanochtend trekken de buien over de kustprovincies en met de zuidwestelijke wind kunnen ook het IJsselmeergebied, Flevoland en het westen van Utrecht met buien te maken krijgen. In het oosten en zuiden is het nog een tijdje droog met zonnige perioden.

Het waait behoorlijk met een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind en aan zee waait het hard. Tijdens buien doet de wind er nog een schepje op. Er staat dan een krachtige wind met kans op (zware) windstoten van zo’n 75 km/uur. Aan de kust kan de wind tijdelijk stormachtig worden. Tijdens passage van buien zou je niet zeggen dat het zomer is. Een stevige bui kan ook gepaard gaan met plensregen en hagel, maar de hagelstenen zijn gelukkig niet groot.

Meeste buien begin middag

Later in de ochtend en de eerste uren van de middag neemt het aantal buien in het westen toe. Halverwege de middag verplaatsen de meeste buien naar het binnenland. In het westen en noordwesten is het vaker droog. Buiten de buien om is het prima weer. Met 21 graden in het noordwesten tot plaatselijk 25 graden in het zuidoosten hebben we hele normale waarden.

Tot en met het begin van de avond maakt het oosten nog kans op een (stevige) onweersbui. Daarna wordt het in het oosten droog. Tegelijk kunnen in het noorden en noordwesten opnieuw buien ontstaan, maar deze zijn waarschijnlijk niet zo zwaar als de buien overdag.

Wisselvallig vooruitzicht

Ook het vooruitzicht naar zondag en de komende week laat wisselvallig weer zien. Dagelijks kunnen buien ontstaan en vooral zondag en maandag is daarbij kans op onweer. Het wordt wel iets minder onstuimig, maar woensdag zou het opnieuw flink kunnen waaien. Het is dan 19-23 graden.

Foto: ANP / GinoPress B.V.

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven