Weekendweerbericht: zo verfrissend wordt het weekend

23 augustus 2020, 08:45

Weekendverwachting
b7c84fc6-anp-370719795-1280x600
b7c84fc6-anp-370719795-1280x600
b7c84fc6-anp-370719795-1280x600

Deze vrijdag is het nog zomers warm met 26 tot lokaal 30 graden. Eerst is landinwaarts nog kans op wat regen, maar de middag verloopt droog en de zon gaat volop schijnen. Vanaf zaterdag slaat het weerbeeld om. Er ontstaan buien, het gaat stevig waaien en het koelt af. Bij deze buien is kans op hagel en onweer. Zondag komen de maxima uit op 20-22 graden. Volgende week blijft het wisselvallig zomerweer met buien, maar er zijn ook perioden met zon bij 19-23 graden.

Aan het begin van deze week kwam de officiële hittegolf na 13 dagen tot een einde, maar het warme weer keerde tijdelijk terug en ook deze vrijdag hebben we nog te maken met zomerse temperaturen. De zuidwestenwind voert warme lucht naar onze streken, waardoor de temperatuur snel oploopt. Het wordt 26-27 graden in het westen en noorden, 28-29 graden in het zuiden en oosten. In delen van Limburg en in de Achterhoek kan het 30 graden worden. Daarmee is in het zuiden en zuidoosten nog altijd sprake van een regionale hittegolf. Deze begon al op 5 augustus.

De dag begint vandaag met een afwisseling van zon en stapelwolken. Landinwaarts is kans op enige regen. Geleidelijk wordt het overal droog en de zon gaat volop schijnen. In de middag is het warm en flink zonnig, wel komt er wat sluierbewolking voor maar dit belemmert de zon niet al te veel.

Ook in de avond blijft het droog met flink wat zon. Met temperaturen van 22-25 graden is het heerlijk om nog even in je tuin of op je balkon te genieten van de avondzon. Liefhebbers van zon en warmte kunnen nu nog even hun hart ophalen want er is een omslag in het weerbeeld op komst.

Wind, buien en lagere temperaturen

Zaterdag zet de weersverandering in. Aanvankelijk is het nog vrij zonnig met stapelwolken, maar vanuit het westen trekken buien over het land. Lokaal kunnen deze buien flink uitpakken met kans op hagel en onweer. In de middag krijgen ook het midden en oosten van het land met buien te maken. Wie in deze regio’s buiten iets wil ondernemen, kan dat dus het beste in de ochtend doen.

De wind is duidelijk aanwezig. Boven land waait het matig tot vrij krachtig. Zet je ramen en deuren open om de hitte van de afgelopen tijd uit je huis te laten blazen. In de kustgebieden waait het krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. Het is dan ideaal weer om te surfen, vliegeren of uit te waaien aan het strand. De temperatuur komt uit op 22-24 graden, alleen in het oosten kan het nog net 25 graden worden. Dit zijn hele normale waarden voor eind augustus.

b4abbd4e-anp-328135632
b4abbd4e-anp-328135632

Foto: ANP / Robin Lonkhuijsen

Zondag valt de temperatuur nog een stukje lager uit met maxima van 20-22 graden. De regionale hittegolf is dan echt overal voorbij! Het is wisselvallig zomerweer met kans op buien, maar de zon schijnt ook geregeld. Bij deze buien is kans op een klap onweer. De wind draait naar het westen en blijft stevig doorblazen.

Ook volgende week wisselvallig zomerweer

Na het weekend houdt het wisselvallige zomerweer aan. Dagelijks ontstaan enkele buien met daarbij kans op onweer, maar er zijn ook regelmatig droge perioden met zonneschijn. De westenwind gaat geleidelijk liggen en de temperatuur komt uit op 19-23 graden. Check voordat je op pad gaat het meest actuele weerbericht van Nederland om te zien wat het weer bij jou in de buurt doet.

Hoofdfoto: ANP / Robin Utrecht

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven