Zo mooi wordt het weer op jouw vakantie in Europa

20 juni 2021, 08:20

Vakantieweer
Familie met twee kinderen heeft plezier in de golven van de Middellandse Zee

Kijk jij er ook zo naar uit? Deze zomervakantie mogen we weer naar steeds meer plekken in Europa. En als je naar het zuiden afreist wil je daar natuurlijk wel mooi weer bij hebben. Wij vertellen je wat voor weer je deze zomer op vakantie in Europa kan verwachten.

Voor het mooie weer hoef je niet ver van huis te gaan. De zomervakantie in Nederland ziet er namelijk goed uit als je van zon, warmte en droog weer houdt! Ook in onze buurlanden lijkt het vooral in juli en mogelijk ook in augustus volop zomer te worden. Dat komt doordat de wind vaak uit het oosten komt en een lange weg over het warme Europese vasteland aflegt. Ga je bijvoorbeeld naar Duitsland, dan kun je veel zomerse dagen tegemoetzien met 25 graden of zelfs 30 graden. In het zuiden van Duitsland is het warmer dan in het noorden.

Ook in België, Luxemburg en Frankrijk wordt het lekker vakantieweer met veel droge dagen. Daarbij schijnt de zon volop en stijgt de temperatuur vaak naar 25 tot 30 graden. En hoe verder je naar het zuiden gaat, hoe heter het is. Bijvoorbeeld in de Dordogne, Ardèche en Provence kan het deze zomer met gemak 30 tot 35 graden worden. Daarmee is het nog iets heter dan normaal in die regio’s. Tijd dus voor een lekkere duik in het zwembad!

Ga je naar de kust van Spanje, Frankrijk of Italië, dan zit je daar deze zomervakantie goed. Aan de stranden heb je er eigenlijk elk jaar zon- en hittegarantie en dat is ook dit jaar het geval. Wel kunnen er iets meer onweersbuien ontstaan dan normaal, vooral in het binnenland. Dat geldt ook voor Kroatië en Griekenland.

Vrouw rust uit op rots tijdens wandeling door de bergen
Vrouw rust uit op rots tijdens wandeling door de bergen

Foto: AdobeStock / Mike Fouque

Wandelen in de bergen? Dit weer kan je verwachten

Ben jij een echte wandelaar en zijn de bergpaden jouw terrein? Deze zomer kun je flink wat warmte verwachten in de Alpen. Denk daarbij aan tropische temperaturen van 30 graden in de dalen en 20 tot 25 graden op 2000 meter hoogte. Om de warmte te ontlopen kun je dus het beste vroeg vertrekken. Zo’n ochtendwandeling heeft nog een voordeel: in de middag ontstaan namelijk op veel dagen stapelwolken en onweersbuien boven de berghellingen. Die wil je natuurlijk voor zijn.

Ook het Centraal-Massief in Frankrijk en de Apennijnen zijn deze zomer extra gevoelig voor warmte-onweer.

Dubbele regenboog bij de Lofoten in Noorwegen met typische rode houten huizen en bergen op de achtergrond
Dubbele regenboog bij de Lofoten in Noorwegen met typische rode houten huizen en bergen op de achtergrond

Foto: AdobeStock / Sascha

Waar is het slechte weer gebleven?

Nu vraag je je misschien af, als het bijna overal mooi weer is deze zomervakantie, waar is het dan slecht weer? De verwachting is dat vooral het noorden van Scandinavië deze zomer op meer regen kan rekenen dan normaal. Ook het oosten van Europa maakt kans op meer buien dan gebruikelijk. Voor het mooie zomerweer blijf je dus het beste dicht bij huis, of zoek je het zuiden van Europa op.

Hoofdfoto: AdobeStock / Max Topchii

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven