Teruglezen live-blog: gladheid door sneeuwbuien

20 januari 2023, 16:21

Live
Bij Moergestel 7 cm sneeuw. Foto: Wouter van Bernebeek

Stevige sneeuwbuien trokken vandaag over het land en in het midden, zuiden en zuidoosten kleurde het wit. De meeste sneeuw viel in het oosten van Noord-Brabant en in Limburg. Lees hier ons live-blog terug en onderstaande vooruitzichten voor de rest van de dag en het komende weekend.

16:08 Sluiting live-blog

Het einde van een dag met sneeuwbuien komt in zicht. Vooral Zuid-Limburg heeft nog te maken met sneeuwbuien. Daar is ook de meeste sneeuw gevallen met op enkele plaatsen meer dan 10 cm. Ook in Noord-Limburg en Midden- en Oost-Brabant trekken soms nog sneeuwbuien over. In die gebieden viel op veel plaatsen 5 cm en lokaal meer.

In de provincies Utrecht en Gelderland is de meeste sneeuw inmiddels weggesmolten en zijn de wegen niet glad meer. Over Zeeland en het westen van Noord-Brabant trekken stevige buien met regen en natte sneeuw. Hier blijft de sneeuw niet liggen en is het eveneens niet glad. Deze buien trekken nog door richting Zuid-Limburg en de Ardennen en zullen daar nog een aantal centimeters sneeuw opleveren. Elders in het land is het droog.

Vanavond en vannacht gladheid door bevriezing natte wegen en sneeuwresten

De laatste buien verlaten aan het begin van de avond het uiterste zuiden van het land en vanuit het noorden komen opklaringen het land in. Het gaat op grote schaal licht vriezen en daardoor kan het vocht op de wegen bevriezen. Vooral daar waar niet gestrooid wordt kan het glad zijn. Ook door sneeuwresten kan het nog glad zijn, vooral in woonwijken.

Boven het sneeuwdek in het zuidoosten van het land worden de laagste temperaturen verwacht. Sneeuw isoleert de bodem, waardoor bodemwarmte niet kan uitstralen naar de lucht. Dit is de reden dat het daar tijdens opklaringen gemakkelijk matig kan vriezen met minima beneden -5 graden. Waarschijnlijk is het niet helder genoeg voor strenge vorst.

Lees ook: Waarom komt het boven sneeuw gemakkelijk tot strenge vorst?

Onder bewolking wordt het minder koud. Er volgt een overwegend droog weekend met zonnige perioden. In het oosten en zuidoosten zou zondag later in de middag en in de avond een vlokje sneeuw kunnen vallen, maar overlast wordt daardoor niet verwacht. Meer over het weekendweer is hier te lezen en te zien in onderstaande video.

15:50 Kletsnatte januari gunstig voor de zomer?

Vandaag viel er plaatselijk veel sneeuw, maar in het westen opnieuw ook weer veel regen. Het is inmiddels een van de natste januarimaanden uit de meetgeschiedenis. Lokaal kwam het ook tot wateroverlast en dat is natuurlijk vervelend, maar het is goed nieuws voor de grondwaterstanden. Zijn er al opslagmethoden om water te bergen totdat we het later nodig hebben of is er simpelweg te veel water nu gevallen en moeten we het wel afvoeren? Dijkgraaf Jeroen Haan van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) legt uit hoe met het water omgegaan wordt.

15:41 Van overlast tot sneeuwpret

Naast overlast was het ook een mooie dag voor sneeuwliefhebber in het zuidoosten van het land.

15:30 Voetbalwedstrijden afgelast

De voetbalwedstrijd Willem II-FC Eindhoven in de Keuken Kampioen Divisie is afgelast. Vanwege de winterse weersomstandigheden is het veld van het Koning Willem II Stadion in Tilburg onbespeelbaar, laat voetbalbond KNVB weten. De wedstrijd tussen Fortuna Sittard en PEC Zwolle in de Eredivisie Vrouwen gaat ook niet door.

Lees hier meer

15:25 Veel ongelukken gebeurd

Op de Nederlandse wegen zijn vrijdag zeker honderd incidenten gebeurd door gladheid, meldt Rijkswaterstaat. Het gaat hierbij onder meer om ongevallen en slippartijen. Vooral in het zuiden van het land ging het mis. Door de sneeuwval staan vrijdagmiddag flink wat files. Rond 13.00 uur ging het om 150 kilometer op de rijkswegen, aldus Rijkswaterstaat. Gemiddeld staat er op een reguliere vrijdagochtend zo'n 25 kilometer file.

Sneeuw op een snelweg op 20 januari 2023. Foto: ANP / Jeroen Jumelet
Sneeuw op een snelweg op 20 januari 2023. Foto: ANP / Jeroen Jumelet

In de ochtendspits bleven grote problemen door het weer uit. Wel was het extra druk, net als vrijdagmiddag. Ongevallen en slippartijen hadden files als gevolg. Onder meer op de A2 en op de A58 raakten meerdere auto's betrokken bij ongevallen. Op verschillende op- en afritten kwamen vrachtwagens in de problemen. Maar er waren ook vertragingen doordat mensen hun rijgedrag aanpassen aan het weer. "Mensen houden bijvoorbeeld veel afstand", aldus de woordvoerder. "Dat is goed voor de veiligheid."

Rijkswaterstaat heeft wegens de sneeuwval sinds donderdagavond ruim 7,6 miljoen kilo zout gestrooid.

15:00 Vertragingen op de weg

Op Google maps is goed te zien waar het verkeer last heeft van vertragingen op de weg. Vooral Zuid-Limburg, de Ardennen en de aangrenzende gebieden in Duitsland springen eruit. Maar ook daar waar sneeuw eerder overlast heeft veroorzaakt met een lange nasleept staat file. De buien met regen en natte sneeuw in het Rijnmond gebied en het westen van Noord-Brabant zijn ook hinderlijk voor het verkeer.

Vertragingen op de weg 20 januari 2023. Bron: Google Maps
Vertragingen op de weg 20 januari 2023. Bron: Google Maps

14:30 12 cm sneeuw in Zuid-Limburg

13:50 Brabant geen code oranje meer

In Brabant kan het nog steeds glad zijn door natte sneeuw en de sneeuw die eerder viel. In het zuiden van Limburg kan het de komende uren nog een tijd sneeuwen. Tot het eind van de middag geldt daar code oranje.

13:30 Brabant is nog niet van de buien af

De sneeuw gaat wel steeds meer over in natte sneeuw en regen. En in het oosten en noordoosten hebben ze nog geen vlok gezien.

12:40 Ook vliegverkeer heeft last van sneeuwval

Vliegtuigen op Eindhoven Airport worden sneeuwvrij gemaakt voordat ze opstijgen.

12:10 Voldoende sneeuw voor een sneeuwpop

In Brabant en Limburg ligt voldoende sneeuw voor winterpret.

11:30 Bar en boos in delen van Brabant

11:20 Moergestel 7 cm

Bij Moergestel is als 7 cm sneeuw gevallen.

Bij Moergestel 7 cm sneeuw. Foto: Wouter van Bernebeek
Bij Moergestel 7 cm sneeuw. Foto: Wouter van Bernebeek

11:10 Plaatselijk flink wat sneeuw

In het zuiden moet je tijdens flinke sneeuwval nog goed opletten waar je rijdt. Alles is wit.

10:45 Limburg en Brabant lokaal 6 cm sneeuw

10:10 Utrecht en Gelderland geen code oranje meer

Code oranje is ingetrokken voor Utrecht en Gelderland. Er kan nog wel wat (natte) sneeuw vallen, maar niet heel veel. Het zuiden en zuidoosten houden tot 14:00 uur code oranje.

Einde code oranje voor het midden van het land
Einde code oranje voor het midden van het land

9:50 Veel strooiacties

Met meerdere strooiwagens kan een een brede snelweg in één keer gestrooid worden. Dit geeft een klein beetje vertraging als je daar vlak achter rijdt. De rechter wagen schuift nog even de vluchtstrook schoon.

9:30 Dooi in het zuidwesten

In Zeeland dooit het enkele graden. De gladheidsbestrijders zijn voor nu even klaar. Later in de avond kan het wel glad worden door bevriezing.

8:35 Hoe ziet het weekend eruit?

Wil je weten hoe winters het weekend wordt? Lees dan ons weekendweerbericht.

8:20 Oppassen in het westen

In het westen is het nog steeds oppassen geblazen op de wegen.

8:00 Sneeuw trekt zuidoostwaarts

Nog even genieten van sneeuw in Woudenberg. In het westen van Utrecht valt natte sneeuw.

Sneeuw in Woudenberg. Foto: Jaco van Wezel
Sneeuw in Woudenberg. Foto: Jaco van Wezel

7:47 Op de fiets door de sneeuw

Op verse sneeuw kun je best fietsen. Als de sneeuw wordt aangereden is het veel gladder.

7:30 Genieten van een sneeuwwandeling

7:20 Regen in het zuidwesten

In Rotterdam en het westen van Brabant wordt regen gemeld. De temperatuur is daar gestegen naar ruim een graad boven nul.

7:10 Amsterdam tijdelijk droog

In Amsterdam heeft het een tijdje gesneeuwd, maar is het nu even droog. Later opnieuw buien. Dit kan dan natte sneeuw zijn, maar ook gewoon regen.

6:55 Sneeuw trekt naar midden van het land

De sneeuw heeft het midden van het land bereikt. Het zijn echt hele dikke vlokken.

Sneeuw in Houten.
Sneeuw in Houten.

6:45 Ook sneeuw aan het strand

In Kijkduin vanochtend een witte wereld op slechts 40 meter afstand van de zee.

Sneeuw in Kijkduin. Foto: Arjan Willemse
Sneeuw in Kijkduin. Foto: Arjan Willemse

6:30 Sneeuw in het westen

Aan het eind van de nacht lag in het westen op verschillende plaatsen sneeuw in de berm en op de vluchtstroken. Inmiddels valt in het westen op meer plaatsen wat sneeuw.

Sneeuw bij Amsterdam.
Sneeuw bij Amsterdam.

5:50 Situatie afgelopen nacht en verwachting vandaag

Gisterenavond en afgelopen nacht kleurde het door sneeuwbuien op verschillende plaatsen al wit, zo ook in Amsterdam. Vooral daar waar het hevig sneeuwde ontstond een sneeuwdekje. Ook werd het glad door bevriezing van natte wegen.

Inmiddels is een nieuw gebied met intensieve winterse buien en sneeuwbuien gearriveerd boven het westen van ons land. Komende uren valt in de westelijke kustprovincies regen, hagel en natte sneeuw. De temperatuur loopt daarbij iets op tot boven het vriespunt, maar de wegen kunnen in eerste instantie nog bevroren zijn. Door regen op een bevroren ondergrond kan het plaatselijk erg glad worden.

De buien trekken aan het begin van de ochtend verder het land in en daarbij stijgt de kans op sneeuw. Eind van de ochtend en vanmiddag verwachten we boven het noordoosten, oosten en zuidoosten sneeuwbuien. Er wordt een sneeuwdek van 0-5 cm verwacht, lokaal kan in het uiterste oosten van het land en in Limburg nog wat meer vallen. Mogelijk geldt dit ook voor Utrecht, maar dat is nog onzeker. Het KNMI heeft voor de provincies Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg code oranje uitgegeven in verband met een grote kans op zware sneeuwbuien, waarbij in een uur tijd 3-5 cm kan vallen. 

Code oranje 20 januari

De temperatuur ligt tijdens de sneeuwval rond het vriespunt. In het westen brengen de buien vanmiddag regen en hagel bij een graad of 4. Tussen de sneeuwbuien in het oosten en de regenbuien in het westen in verwachten we winterse buien met hagel en natte sneeuw.

Sneeuwverwachting 20 januari 2023

De winterse buien trekken aan het eind van de middag en vanavond naar het zuiden weg en vanuit het noordoosten klaart het op. De laatste buien verlaten het zuiden eind van de avond. Op grote schaal komt het tot lichte vorst met minima van -1 tot -4 graden.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven