Weekendweer: grote verschillen in het land

02 juni 2023, 07:30

Buiten eten op een zonnige en warme avond. Foto: Adobe Stock / Syda Productions

De noordenwind veroorzaakt komend weekend grote verschillen in temperatuur. Het weerbeeld is droog en vaak zonnig. Lees de details in dit weekendweerbericht.

We hebben al een tijd je maken met noordenwinden en dit verandert komende tijd niet. Hierdoor blijft het tot ver in de volgende week droog en vaak is het zonnig. Soms trekken ook wolkenvelden over het land.

Alles over het weer van vandaag en van volgende week lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Zonovergoten zaterdag met lokaal 25 graden

Zaterdagochtend om 7:00 uur is het een graad of 11. De zon warmt de lucht snel op en rond het middaguur is het op veel plaatsen al 20 of 21 graden. In de kustregio’s blijft het kwik wat achter.

Tijdens de eerste helft van de middag schijnt de zon met zonkracht 6. Ben je van plan om van de zon te genieten smeer je dan goed in. Zonder zonnebrandcrème kan je bij deze zonkracht in 15-30 minuten verbranden. Op grote schaal komt de maximumtemperatuur uit tussen 22 en 24 graden. In Zuidoost-Nederland kan het kwik lokaal zelfs uitkomen op een zomerse 25 graden. In het westen en noorden van het land liggen de maxima tussen 19 en 22 graden en op de Wadden en direct aan de noordkust wordt het hooguit 18 graden. Dit komt door wind van zee. Boven land staat zaterdagmiddag een veelal matige wind uit het noordoosten.

Zaterdagavond is het heerlijk weer om buiten te eten. Om 20:00 uur is het op veel plaatsen nog 19 tot 22 graden. In de noordelijke kustgebieden is het wat frisser met 14 tot 18 graden.

Ook is het zaterdagavond uitstekend weer om je beukenhaag te snoeien.

Zondag: iets meer wolken, graadje koeler

Na een nacht met minima van 6 tot 10 graden warmt de zon de lucht zondagochtend weer snel op. Ook op de tweede weekenddag is de zon tussen 12:00 en 15:00 uur vrij sterk met zonkracht 6. In het zuiden en midden van het land wordt het zondagmiddag 20 tot 24 graden. In Groningen, Friesland en de noordelijke helft van Noord-Holland wordt het 16 tot 19 graden. Ook kunnen hier wolkenvelden vanaf de Noordzee het land op trekken. Op de Waddeneilanden blijft het kwik rond 15 graden steken.

Veel evenementen

Dit weekend zijn er veel festivals in ons land, zoals Dauwpop, The Crave Fesitval, Amsterdam Open Air en Pride Utrecht. Bekijk de weersverwachting specifiek voor o.a. deze festivals op ons evenementen weer.

Dit weekendweerbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black