Kans op lichtende nachtwolken stijgt

02 juni 2022, 07:11

Wolken
Lichtende nachtwolken. Foto: Jannes Wiersema.

Misschien heb je later in de avond of heel vroeg wel eens hele dunne wolken gezien die met een zilverblauw licht veel lichter zijn dan de rest van de hemel? Deze lichtende nachtwolken kunnen komende tijd weer verschijnen aan de noordelijke horizon. De komende nachten is het er helder genoeg voor.

Veel verder naar het noorden komen lichtende nachtwolken veel vaker voor dan in Nederland, maar van begin juni tot ongeveer half juli kan dit lichtverschijnsel ook in ons land zichtbaar zijn. Daarvoor moet de lucht op grote hoogte koud genoeg zijn om ijskristallen te laten ontstaan. Wanneer de zon onder de horizon staat, kan het zonlicht de wolken van onderuit verlichten. Het ijslaagje weerkaatst het licht, waardoor de wolken zichtbaar worden als het donker is. In het noorden van Duitsland is dit afgelopen dinsdag gebeurd.

Heldere nachten

Daarnaast moet het natuurlijk helder zijn en dat lijkt de komende nachten in ons land het geval. Lees daarvoor het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden geven de lichtende nachtwolken geen licht en kunnen ze ook in de avond voorkomen. Zodra de zon onder de hemel is verdwenen kunnen ze zichtbaar zijn tot de volgende zonsopkomst. Lees ook wanneer de lichtende nachtwolken het best zichtbaar zijn en hoe ze nou precies ontstaan.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven