Weeronline
Weeronline
  warmste novemberdag

  Officieel de warmste novemberdag ooit gemeten

  Aangemaakt: 02 nov 2020, 12:50 uur

  Het is officieel de warmste novemberdag ooit gemeten. Niet eerder was het in De Bilt zo warm in november als vandaag. Om 11:40 uur steeg de temperatuur op het hoofdstation naar 19,1 graden. Uiteindelijk werd het 19,3 graden. De warmste novemberdag was tot nu toe 6 november 2018. Het werd toen 19,0 graden in De Bilt. De top-6 warmste novemberdagen bestaat uit jaren vanaf 2005 en is tekenend voor het opwarmende klimaat. Ook gisteren was het uitzonderlijk zacht. Met 17,6 graden werd een tiende plaats in de lijst van warmste novemberdagen gehaald.

  De temperatuur vandaag in De Bilt is gelijk aan de gemiddelde temperatuur in het midden van september. Dat de hele top-6 met warmste novemberdagen bestaat uit jaren vanaf 2005, allemaal met een temperatuur van ruim 18 graden of hoger. Op plek zeven staat 4 november 1994, toen werd het 17,7 graden in De Bilt.

  Maximumtemperatuur maandag 2 november 2020

  Hier tegenover telt de top-10 koudste novemberdagen geen vermeldingen uit deze eeuw. In 2010 werd het op 29 en 30 november nog wel respectievelijk -0,7 en -0,5 graden in De Bilt. Maar deze staan op plek 24 en 29 in de lijst met koudste novemberdagen. Deze twee dagen vormen ook de enige officiële ijsdagen in november in deze eeuw.

  Klimaatverandering: officiële warme novemberdag

  Door de klimaatverandering worden niet alleen de warme perioden warmer. Het zijn juist de koudere perioden die steeds warmer worden. De winters zijn steeds vaker mild tot zacht en koude winters worden zeldzamer. Tot nu toe is in De Bilt in november nog nooit 20 graden gemeten. Onze meetreeks telt dus geen officiële warme dagen, maar het warmterecord van vandaag ligt minder dan een graad verwijderd van de 20 graden. Het is een kwestie van tijd voordat deze mijlpaal wordt bereikt.

  Eerder vandaag werd het al officieel de warmste 2 november.

  Foto: ANP / Bart Maat

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Matthijs van der Linden