Onweer op komst: zo heftig wordt het dinsdag

19 juni 2023, 13:10

Onweer in juni. Foto: Kees Jak.

Het is alweer een tijd geleden maar er staat weer eens noemenswaardige neerslag op het programma. Later vandaag trekken namelijk stevige regen- en onweersbuien over ons land. Wanneer ze precies overtrekken en hoe stevig ze uitpakken lees je in dit artikel.

Vanuit het zuidwesten pittige regen- en onweersbuien

Vanochtend kan in de noordelijke helft van het land een enkele bui vallen, maar op veruit de meeste plaatsen in ons land is het droog met af en toe nog wat ruimte voor de zon. Later in de ochtend wordt het ook in het noorden geheel droog.

Ook tijdens de eerste helft van de middag is het overal droog. De temperatuur loopt flink op met op uitgebreide schaal in het binnenland zelfs tropische waarden rond 30 graden. Aangenaam is het echter niet, want door de hoge luchtvochtigheid is het erg broeierig en voelt het buiten benauwd aan.

Lees ook: dit doet hitte met je lijf.

In de loop van de middag ontstaan de eerste regen- en onweersbuien in het zuidwesten van ons land. Gedurende de middag en avond trekken de buien noordoostwaarts over ons land. Hierbij is veel regen in korte tijd mogelijk, plaatselijk ook hagel van 2-3 cm groot en zware windstoten van 75-100 km/uur. Tijdens de zwaarste buien kunnen de windstoten mogelijk nog forser uitpakken.

Zware onweersbuien op komst!
Zware onweersbuien op komst!

Tijdens de avondspits trekken de meeste onweersbuien over het midden en zuiden van het land. Lokaal kan het hierbij stevig doorplenzen en verkeer kan hier last van ondervinden. Ook staan er meerdere avondvierdaagse op het programma. Houdt onze waarschuwingen en regenradar in de gaten, zodat je niet onverwachts voor problemen komt te staan.

Lees ook: dit moet je doen bij hevig onweer.

In de loop van de avond trekken de onweersbuien verder richting het noorden en naar verwachting zullen de buien tussen 20:00 en 22:00 uur in het uiterste noorden arriveren. Rond middernacht is het overal weer droog en volgen brede opklaringen.

Vanmiddag zijn alle ontwikkelingen omtrent de onweersbuien live te volgen via ons live-blog. Houdt onze site daarvoor in de gaten.

Buien hebben een plaatselijk karakter

Doordat de buien zeer lokaal zijn, kunnen de neerslaghoeveelheden van plaats tot plaats erg verschillen. Mede hierom zal het neerslagtekort hoogstwaarschijnlijk niet dalen. De buien brengen waarschijnlijk wel verlichting, maar zijn niet het meest effectief tegen droogte. De regen valt in een te korte tijd om goed de bodem in te zakken. Daarnaast is de grond extreem droog, waardoor regenwater dat op de bodem valt erg moeilijk wordt opgenomen en de meeste regen gewoon wegstroomt richting sloten of rioleringen.

Bereid je huis en tuin voor op zware windstoten

Een beetje wind zijn we in Nederland wel gewend. Maar tijdens hevige onweersbuien kunnen er zware windstoten optreden van meer dan 75 km/uur met kans op stormschade. Het is verstandig om hier goed op voorbereid te zijn. Heb je een koophuis? Dan heb je waarschijnlijk al een opstalverzekering voor je schutting, dakpannen en zonnepanelen. Maar naast een opstalverzekering is een inboedelverzekering afsluiten handig om af te vinken, zodat ook je tuinmeubels, barbecue en andere losse spullen om je huis verzekerd zijn. Belangrijk om te weten: bij stormschade betaal je altijd een eigen risico, ook als je voor € 0,- eigen risico hebt gekozen. 

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black