Groot deel van Azië zucht onder recordbrekende hittegolf

19 april 2023, 15:45

Extreme hitte in delen van India. Foto: ANP/EPA/HARISH TYAGI

Een hevige hittegolf heeft delen van Azië in zijn greep. Niet alleen India kampt met hoge temperaturen, ook in landen als China, Thailand, Laos en Bangladesh is het ongebruikelijk heet.

De afgelopen dagen zijn er talloze hitterecords verbroken in Azië. Weerhistoricus en klimatoloog Maximiliano Herrera sprak op Twitter al van de "ergste hittegolf in april in de Aziatische geschiedenis".

April en mei zijn doorgaans de warmste maanden in Thailand, maar vrijdag was er sprake van de hoogste temperatuur aller tijden in het land en werd het in de stad Tak maar liefst 45,4 graden. Ook in China meldden lokale media dat in delen van de Yangtze-rivierdelta op veel plaatsen recordtemperaturen voor april zijn genoteerd. Zo liep het kwik in Yunhe op tot 38,2 graden, de hoogste apriltemperatuur ooit in de provincie Zhejiang.

Heet

In Luang Prabang in Laos werd deze week 42,7 graden geregistreerd, de hoogst betrouwbare temperatuur in de geschiedenis van het land, volgens Herrera. In Bangladesh steeg de temperatuur in de hoofdstad Dhaka zaterdag boven de 40 graden, waarmee het de heetste dag in 58 jaar tijd was.

In Noord- en Oost-India werden temperaturen boven de 44 graden gemeten en dinsdag was het in de hoofdstad Delhi 40,4 graden. Minstens dertien mensen overleden als gevolg van de hitte en de scholen in verschillende delen in India hebben hun deuren gesloten.

Wel is het einde van de hittegolf in zicht: de temperaturen in onder meer een groot deel van China zullen naar verwachting eind deze week flink dalen.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black