De natuur ligt weken voor op schema

19 februari 2019, 15:06

ANP-Eerste-lokale-lentedag-1280x600

Door de zeer warme februari ligt de natuur drie weken voor op schema. Dat meldt de website Nature Today op basis van de zogenoemde natuurkalender, een website waarop allerlei waarnemingen worden doorgegeven.

Het levert lenteachtige taferelen op: bloeiende sneeuwklokjes en krokussen, ontwakende vlinders en wespen. Het gemiddelde verschuift door klimaatverandering. Het groeiseizoen begint niet alleen eerder, maar is ook later afgelopen.

De ‘voorsprong’ op het gemiddelde is de afgelopen weken en maanden opgebouwd. In december was het zacht. Vervolgens werd het in januari even koud, maar nu is het alweer een tijdje zacht weer. Als normaal hanteert de natuurkalender de periode tussen 1940 en 1968, toen de waarnemingen ook werden bijgehouden.

Geen kaalslag

Voor mensen met hooikoorts betekent het zachtere weer slecht nieuws. Vooral bij een allergie voor pollen van bomen zullen komende tijd meer klachten optreden.

De natuur kan wel omgaan met de veranderingen. Dieren en planten hebben een redelijk vermogen om aan te passen. Soorten die dat niet kunnen, zullen verdwijnen, maar daarvoor komen andere soorten in de plaats.

Lastig wordt het – althans op korte termijn – als de temperatuur na een warme periode opeens weer onder nul duikt. Dat heeft bijvoorbeeld effect op de fruitteelt. Boeren moet dan planten besproeien zodat er een ijslaagje om de bloesem ontstaat. Als water bevriest, geeft het een beetje warmte af. Dat beschermt de knop net voldoende om te zorgen dat de kou niet kan doordringen.

Foto: ANP

Door: ANP/Weeronline

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black