Dit wordt het weer tijdens de start van de astronomische lente

18 maart 2023, 14:15

Tijd en seizoenen
De astronomische lente begint woensdag alweer. Foto: Pia Legerstee

De meteoroligsche lente is alweer een tijdje bezig en woensdag gaat ook de astronomische lente van start. Of we tijdens de start van de lente ook lenteachtige taferelen kunnen verwachten lees je in dit artikel.

De astronomische lente begint wanneer dag en nacht even lang zijn. Dit gebeurt elk jaar op 20 of 21 maart en dit jaar is het op 20 maart om 04:06 uur. Waarom de astronomische - en meteorologische lente van elkaar verschillen lees je hier.

We kunnen met zekerheid stellen dat de astronomische lente dit jaar in stijl van start gaat. Het is ronduit zacht met in bijna heel het land maxima van 15 graden of hoger. Alleen op de Waddeneilanden en vlak aan zee is het met 12 tot 14 graden iets minder warm. In het zuidoosten van het land kan het kwik zelfs oplopen tot ruim 18 graden! Ter vergelijking: gemiddeld is het in deze tijd van het jaar 10 tot 13 graden.

Zeer lokaal is een enkele bui niet uitgesloten, maar op de meeste plaatsen blijft het gewoon droog. Er staat weinig wind en de zon schijnt geregeld. In combinatie met de verwachte hoge temperaturen is het op de eerste dag van de lente dus volop lenteachtig! Ook vandaag en morgen is het zacht en vrij zonnig. Alle details over het weer tot en met de start van de meteorologische lente lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Lenteweer van tijdelijke duur

Echt lang kunnen we helaas niet van het lenteweer genieten. De dagen hierna levert de temperatuur flink in. Donderdag en vrijdag is het nog vrij zacht met maxima van 10 tot 15 graden, maar in het weekend wordt het niet veel warmer meer dan een graad of 10. Koudere lucht stroomt dan ons land binnen en ook de wisselvalligheid neemt in de tweede helft van de week geleidelijk toe. Het is zelfs niet uitgesloten dat we in het weekend te maken krijgen met maartse buien.

Lees ook: maart roert zijn staart

Ook vorig jaar zacht

Een jaar geleden verliep de start van de astronomische lente ook aan de zachte kant. De temperatuur steeg toen naar 11 tot 16 graden. Wel was het buiten iets minder aangenaam, aangezien er flink wat buien over het land trokken.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven