Kans op wit landschap door sneeuwbuien

18 januari 2023, 11:50

Natte sneeuw in Buurmalsen op 6 december 2021. Foto: Ab Donker

Komende nacht kan het plaatselijk wit worden door sneeuwbuien en ook in de rest van de werkweek zijn lokale sneeuwbuien mogelijk. Lees hieronder waar de kans op sneeuw het grootst is en hoe lang het winters blijft.

Winterse buien die vanavond en komende nacht over het land trekken kunnen voor sneeuw zorgen. Vooral in de nacht, wanneer de temperatuur dicht bij het vriespunt ligt, kan het landinwaarts een beetje wit en glad worden. Met een westen- tot noordwestenwind wil het niet op grote schaal vriezen en de sneeuw is dan ook kletsnat. Ook als er op een enkele plek 1 of 2 centimeter valt is de sneeuw te nat om een sneeuwpop van te rollen. Dat zou wel de eerste keer van het jaar zijn dat het echt wit wordt.

De kans op sneeuw is het grootst in de zuidoostelijke helft van het land. In het noorden en westen valt voornamelijk ijskoude regen en soms wat hagel. Daarbij staat aan de noordwestkust een harde tot stormachtige wind en komen zware windstoten voor.

Lees ook: Hoe ontstaat sneeuw?

Plaatselijk glad door bevriezing

Later in de nacht en donderdag aan het begin van de ochtend neemt het aantal buien af. Maar in het zuidoosten kunnen ze nog talrijk zijn, waardoor het regionaal wit kan kleuren. Plaatselijk kan de temperatuur onder het vriespunt dalen en kan het vooral op bruggen ook glad worden door bevriezing van natte wegen. In het noorden van het land en langs de westkust waait het te hard voor vorst.

Ook overdag zijn er winterse buien met soms natte sneeuw. De temperatuur stijgt naar 3 tot 6 graden en daarmee blijft de sneeuw niet liggen. De kans op lokale gladheid neemt donderdag halverwege de ochtend sterk af.

Mochten de buien in de avond nog aanhouden dan kan het regionaal misschien weer een beetje wit worden. Vooral in het zuidoosten is daar kans op en er is in het hele land in de nacht naar zaterdag kans op gladheid door bevriezing.

Vrijdag laatste winterse buien

Donderdagavond neemt de kans op enkele winterse buien met regen, hagel en sneeuw weer toe. Ook in de nacht blijft verspreid over het land een enkele bui mogelijk. Donderdagavond en in de nacht naar vrijdag kan het hierdoor opnieuw plaatselijk glad worden. De kans op gladheid door bevriezing is groter dan de vorige nacht, doordat het op grote schaal licht gaat vriezen. In het noordwesten en aan de kust blijft de temperatuur boven het vriespunt en komen buien voor met regen en natte sneeuw. Als zo’n bui naar een gebied trekt waar het vriest kan dit ook gladheid door ijzel veroorzaken.

Overdag ontstaan in het hele land opnieuw enkele winterse buien. In de ochtend kan het daardoor nog glad en lokaal wit zijn, maar met een temperatuur van 3 tot 6 graden zal dit in de middag geen gladheid veroorzaken.

In het weekend krijgen we te maken met droog winterweer. Tijdens de nachtelijke uren vriest het op grote schaal en ook in de ochtend duurt het nog een tijd voordat de temperatuur boven het vriespunt stijgt. In de middag wordt het 1 tot 4 graden. Zon en wolkenvelden wisselen elkaar dan af. De kans op lokale gladheid neemt in de loop van het weekend af.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black