Heet, heter heetst. Zo warm wordt het dinsdag!

18 juli 2022, 07:30

Zwemmen op een hete zomerdag. Foto: Paul Hermans

Dinsdag zou zo maar eens de heetste dag van het jaar kunnen worden. In dit artikel lees je wat we kunnen verwachten.

Dinsdag wordt het bijzonder warm, zeg maar gerust bloedheet. In de ochtend is het in een mum van tijd al 25 graden. Met het stijgen van de temperatuur wordt het snel heter en daaraan kun je merken dat we een bijzonder warme dag krijgen.

Later in de ochtend wordt het in het zuiden op de eerste plaatsen tropisch warm en passeert de temperatuur de grens van 30 graden. Rond het middaguur is het op grote schaal al 30 tot 34 graden en dan moet het heetste moment van de dag nog komen.

Heet, heter, heetst

Dinsdagmiddag is het zonnig en wordt het maar liefst 34 tot 39 graden met de hoogste temperatuur in de zuidelijke provincies. Ook op de Wadden is het tropisch warm met 32 tot 34 graden.

Het zuiden maakt kans op lokaal 40 graden. Het is maar de vraag of het ook even warm of nog warmer wordt dan op 25 juli 2019. Toen werd het in Gilze-Rijen 40,7 graden, de hoogste temperatuur die in ons land is gemeten.

Ook als het geen 40 graden wordt hebben we te maken met bijzondere warmte en is het raadzaam om daar met een invulling van je dag een beetje rekening te houden. Zeker bij lichamelijke inspanning kun je eerder uitdrogen of hittestress ondervinden dan op een dag met 30 graden. Er staat een matige zuidoostenwind, maar deze brengt nauwelijks verkoeling. Door de aflandige wind is het ook op het strand heet.

Tropennacht

Dinsdagavond gaat de temperatuur langzaam iets omlaag, maar de eerst helft blijft het in het midden en zuiden tropisch warm. Rond middernacht is het nog steeds 24 graden aan de noordkust , 26-27 graden in het midden van het land en 29 graden in het zuidoosten. Dat is beduidend warmer dan een gemiddelde zomermiddag. In de nacht trekken enkele wolkenvelden over het land en daardoor blijft het warm en benauwd. Het wordt niet kouder dan 19 tot 22 graden en daarmee is het lastig om de hitte uit je huis te krijgen.

Lees ook: met deze tips kom je de tropennachten goed door

Ook vandaag en morgen kunnen we veel zon verwachten. Vanmiddag wordt het 23 tot 28 graden. Maandag wordt het met 29 tot 35 graden ook op grote schaal tropisch warm. Maar de hitte is dan net wat dragelijker dan op dinsdag.

Doe de test, voorkom huidkanker

Met het zonnige en hete weer kan het lekker zijn om dunne kleding met lange mouwen te dragen. Dan voel je de zon niet zo prikken op je huid. Ga je een tijd de zon in? Test dan eens jouw kennis over verbranding. 1 op de vijf mensen krijgt namelijk te maken met huidkanker. De test is onderdeel van de campagne #geenvandevijf van het Huidfonds.

Campagne #geenvandevijf van het Huidfonds
Campagne #geenvandevijf van het Huidfonds

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black