Hemelvaartsdag mogelijk zeer warm

19 mei 2020, 08:00

Feestdagen
ANP-verkleind-Hemelvaartsdag-mogelijk-zeer-warm-1280x600
ANP-verkleind-Hemelvaartsdag-mogelijk-zeer-warm-1280x600
ANP-verkleind-Hemelvaartsdag-mogelijk-zeer-warm-1280x600

Zomerliefhebbers hebben geluk, want precies op Hemelvaartsdag lijkt het zeer warm te worden. Mogelijk stijgt de temperatuur in het zuidoosten naar 29 graden. Daarbij schijnt de zon volop en dat maakt het zomerse plaatje compleet. Ook in de aanloop naar Hemelvaartsdag belooft het vrij zonnig, droog en warm te worden.

Na het koude weer van afgelopen week zit de temperatuur nu in stijgende lijn. Elke dag komt er een paar graden bij en na het weekend wordt het steeds vaker en op meerdere plaatsen meer dan 20 graden. Aanvankelijk moet de zon ook wolkenvelden naast zich dulden. Vanaf woensdag wordt het écht zonnig en barst het zomerse weer los.

Hemelvaartsdag zeer warm: mogelijk warmterecords

Op Hemelvaartsdag lijkt het zeer warm te worden en is het waarschijnlijk zelfs de warmste dag van de week. De kans op zomerse temperaturen van 25 graden of meer in het midden van het land is op dit moment zo’n 70%. Daarmee is de kans groot dat het één van de warmste Hemelvaartsdagen ooit gemeten wordt. Bovendien maakt De Bilt kans op een datum-warmterecord.

Lees ook: Deze Hemelvaartsdagen verliepen het koudst en natst

Sluierwolken. Foto: Jolanda Bakker.
Sluierwolken. Foto: Jolanda Bakker.

Foto: Jolanda Bakker

Dit is het meest waarschijnlijke weer voor Hemelvaartsdag

In het meest waarschijnlijke scenario stijgt de temperatuur in het binnenland naar 25-28 graden en in het zuidoosten kan het zelfs 29 graden worden! Er is een kleine kans dat het tropisch warm wordt met 30 graden. Die kans bedraagt ongeveer 10%. Het is niet alleen zeer warm, ook is het zonnig en het blijft overwegend droog. Tegen en in de avond neemt lokaal de kans op een regen- of onweersbui toe.

Omdat veel mensen op Hemelvaartsdag vrij zijn is de timing van het zomerse weer perfect voor wie er graag warmpjes bij zit. Toch is het mooie weer geen reden om er massaal op uit te trekken. Ook nu geldt, houd voldoende afstand en vermijd drukke plekken. Zo is er bijvoorbeeld geen reden om massaal naar het strand te gaan. Het zeewater is nog erg koud met circa 11 graden. Bovendien kan aan de kust in deze tijd van het jaar bij warm weer gemakkelijk een zeewind opsteken, waardoor het gelijk fris is op de stranden.

Lees ook: Dit is waarom Hemelvaartsdag dit jaar op 21 mei valt

Ben-Saanen-schapen-zoeken-de-schaduw-op-verkleind2
Ben-Saanen-schapen-zoeken-de-schaduw-op-verkleind2

Foto: Ben Saanen

Mogelijk koeler in rest van Hemelvaartsweekend

Na Hemelvaartsdag wordt het geleidelijk minder warm. Vrijdag kan het nog 21-26 graden worden, in het weekend daalt het kwik verder en zondag liggen de maxima tussen 18 en 21 graden. Het weerbeeld bestaat uit zon en wolken. Bovendien neemt de kans op buien toe.

Hoofdfoto: ANP

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven