Daar is de winter! Flink kouder richting kerst

16 december 2021, 17:02

Woord winter in de vorm van ijs

Droom jij van een witte kerst, of koek en zopie na de kerstborrel? Meestal blijft het bij dromen, maar dit jaar wordt het richting kerst juist flink kouder. Of het koud genoeg wordt om te schaatsen of voor een besneeuwd winterwonderland met kerst lees je in dit artikel.

Ook al zijn kou en sneeuw voor je gevoel misschien onlosmakelijk verbonden met de kerstperiode, vaak is het juist zacht in deze tijd van het jaar. Dit jaar lijken we wat meer geluk te hebben, want na komend weekend wordt het kouder. Daarbij gaat het ’s nachts op veel plaatsen vriezen en blijft het kwik overdag ruim beneden 5 graden.

Rond de kerstdagen is de kans zelfs 30% dat het in het binnenland regionaal ook overdag blijft vriezen. Als het de hele dag blijft vriezen spreken we van de eerste ijsdagen van deze winter. Kortom, het wordt een beetje winters in Nederland!

Bij dit winterse weertype blijft het meestal droog en dat komt doordat de wind vaak uit het oosten komt. Toch kan er af en toe wat neerslag vallen en dat levert misschien wel een wit kerstcadeautje op. De kans op een sneeuwdek met kerst is nu ongeveer 15%. Dat is meer dan de gebruikelijke 7% als we puur naar de witte-kerststatistieken uit het verleden kijken.

Schaatsen na één nacht ijs op ijsbaan
Schaatsen na één nacht ijs op ijsbaan

Foto: Jacob Doornheim

Binnenkort op de schaats?

Met het koudere weer dat eraan komt vraag je jezelf misschien af, kunnen we binnenkort op de schaats? Berg je natuurijsschaatsambities nog maar even op, want het water van sloten, vaarten en meren is op dit moment nog veel te warm met een graad of 6. Met het weer dat we komende tijd verwachten (overdag lichte dooi en ’s nachts minima rond -5 graden) kan het een week duren voordat groot open water bevriest. Gelukkig kun je vaak al sneller bij ijsbanen terecht. Sommige banen waar ze het ijs laagje voor laagje aanbrengen kunnen meestal wel na een paar koude nachten al open, tenzij het overdag teveel dooit. Zo werd op 11 december na de eerste nacht met lokale matige vorst al geschaatst in Winterswijk.

Zacht addertje onder het groene gras

De vooruitzichten zien er dus gunstig als je van kouder winterweer houdt, toch is het winterse weer nog geen gelopen race. Er zijn ook weermodellen die met een zachter scenario op de proppen komen. Op dit moment is de kans op normaal of zachter weer dan normaal (overdag 5 graden of meer) 30%. Dat betekent ook dat 70% van de berekeningen voor kouder weer gaat. Dromen van een koude en heel misschien zelfs een witte kerst mag dus zeker!

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het koude weer en lees ons meest uitgebreide en actuele weerbericht van Nederland.

Hoofdfoto: Cynthia van Leusden

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black