Eerste lokale matige vorst van het seizoen gemeten

11 december 2021, 06:00

Vorst
eerste matige vorst van het seizoen

De eerste lokale matige vorst van dit seizoen is een feit. Afgelopen nacht daalde de temperatuur in Eelde (Drenthe, nabij de stad Groningen) al vroeg tot onder -5 graden. Hierdoor geeft de minimumtemperatuur van 10 december (gisteren) al net matige vorst, -5,1 graden. Later in de nacht (vandaag) daalde het kwik tot -6,6 graden. De laatste keer dat het ergens in ons land matig vroor was op 7 maart 2021. In Gelderland en Noord-Brabant daalde de temperatuur op diverse weerstations tot onder -5 graden. In Deelen was toen het -6,6 graden.

Regen die over Gelderland trok veroorzaakte vanochtend enkele uren verraderlijke gladheid door ijzel.

Vorig jaar werd de eerste lokale matige vorst op 29 november in de avond genoteerd. Op maar liefst vijf KNMI-meetpunten daalde de temperatuur tot onder -5 graden met in Twente een temperatuur van -6,2 graden. In de nacht naar 30 november werd op meerdere meetpunten in het binnenland matige vorst genoteerd. Zo daalde de temperatuur in Twente naar -6,7 graden en in Ell naar -6,3 graden.

Twee jaar terug pas in januari de eerste matige vorst

In het winterseizoen van 2019-2020 daalde de temperatuur pas op 21 januari 2020 voor het eerste ergens in het land tot beneden -5 graden. In Maastricht daalde de temperatuur die dag naar -5,4 graden. Het winterseizoen daarvoor kwam het op 24 november 2018 tot matige vorst. Leeuwarden had toen de primeur met -5,6 graden.

In 2017 dook de temperatuur bij het begin van de meteorologische winter tot onder -5 graden. Op 1 december 2017 noteerde Gilze-Rijen op de late avond een temperatuur beneden -5 graden en uiteindelijk daalde het kwik in de nacht naar 2 december naar -5,6 graden.

Eerste matige vorst op gebruikelijk moment

In het huidige klimaat vriest het gemiddeld halverwege december voor het eerst in het winterseizoen matig. Dat de temperatuur vandaag tot onder -5 graden daalde is dan ook heel normaal.

De meest vroege datum dat het ergens in het land tot matige vorst kwam is 7 oktober 1912. In het inmiddels opgeheven weerstation Winterswijk daalde de temperatuur naar -5,7 graden. Er is nog nooit een winterseizoen geweest waarin het nergens in het land matig vroor, al was het twee jaar geleden bijna wel het geval met slechts één keer matige vorst.

Steeds minder dagen met matige vorst

Gemiddeld komt het in de huidige klimaatnormaal (1991-2020) in het oosten en noordoosten van het land jaarlijks op veertien tot zestien dagen tot matige vorst. In de vorige klimaatperiode (1981-2010) was dit jaarlijks nog drie dagen meer. In het midden en zuiden vriest het gemiddeld tien keer en dat was in de vorige ‘normaal’ ook drie dagen meer.

Het westen van het land heeft, vanwege de invloed van relatief warm zeewater, het minste aantal matige vorstdagen. Gemiddeld komt het twee tot vijf dagen tot temperaturen beneden -5 graden. In de klimaatperiode 1981-2010 was dit nog drie tot zeven keer.

Of het de komende dagen ook tot matige vorst komt, lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Jan Kuipers

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven