Eerste matige vorst op tijd

24 november 2018, 00:14

Matige-vorst-1280x600

Voor het eerst dit winterhalfjaar heeft het matig gevroren in ons land. Om 23:40 uur daalde het kwik in Leeuwarden naar -5,6 graden. Van matige vorst is sprake wanneer de temperatuur onder -5,0 graden zakt. De laatste keer dat het ergens in ons land matig vroor was op 21 maart. In Arcen kwam de minimumtemperatuur toen uit op -5,1 graden.

Aan de grond vroor in Leeuwarden zelfs 6,2 graden. Ook in de rest van Friesland vriest het een paar graden.

Vorig jaar diende de eerste matige vorst zich precies bij de start van de meteorologische winter aan. Op 1 december daalde het kwik laat in de avond op het KNMI-weerstation van Gilze-Rijen naar -5,1 graden. De minimumtemperatuur kwam uiteindelijk uit op -5,6 graden.

Matige vorst precies op tijd

Het koude weer is dit jaar op tijd. Normaal vriest het eind november of begin december voor het eerst matig. Toch kan het in Nederland nog veel eerder matig vriezen. Het vroegterecord voor matige vorst staat op 7 oktober 1912. In Winterswijk werd die dag een minimumtemperatuur van -5,7 graden gemeten. Er is nog nooit een winterseizoen geweest waarin het nergens matig vroor.

Gemiddeld komt het in het oosten en noordoosten op 17-19 dagen tot matige vorst. In het midden en zuiden wijzen de thermometers normaal op 13 dagen een temperatuur van -5,1 graden of lager aan. Het westen kan rekenen op 7-10 dagen met matige vorst. In Vlissingen wordt matige vorst het minst vaak gehaald. Vanwege de invloed van de zee vriest het daar slechts op 3 dagen matig.

Foto: Jannes Wiersema

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook