Droogte voorbij? Zo nat is het nu in Nederland

15 mei 2021, 07:30

Persoon fietst door een zware bui met paraplu. Foto: Ton Wesselius

Met al die buien die we de afgelopen tijd hebben gehad, vraag je je misschien af, hoe staat het nu met de droogte? De afgelopen jaren was het vooral in het oosten en zuidoosten bar en boos qua droogte en daar had de natuur flink onder te lijden. In dit artikel vertellen we je hoe het er nu voor staat met de droogte en of het tekort aan neerslag echt is weggewerkt.

Met het groeizame weer van deze week ziet de natuur er alweer frisgroen uit. En dat is niet zo gek, want in twee weken tijd is bijna evenveel regen gevallen als normaal in de hele maand mei. Gemiddeld over Nederland viel deze maand tot dusver ongeveer 40 millimeter, tegenover de gebruikelijke 56 millimeter voor de hele meimaand. Ook het afgelopen half jaar hebben we behoorlijk wat regen gehad. Vooral januari, december en oktober verliepen kletsnat.

Akker met frisse jonge plantjes
Akker met frisse jonge plantjes

Foto: Jolanda Bakker

Grondwater weer op niveau

Door de vele regen is van ernstige droogte geen sprake meer. In de Achterhoek bijvoorbeeld staat het grondwater op veel plaatsen zelfs hoger dan normaal. Ook in Brabant en Limburg is het grondwater weer op peil. Op enkele plekken op de hooggelegen zandgronden langs de grens met België is het grondwaterniveau nog wel lager dan gebruikelijk. Het grondwater is vooral van belang voor bomen. Die wortelen dieper dan veel andere planten.

Akkers liggen er op verschillende plaatsen in het zuiden en oosten wel droog bij. Dat komt doordat de toplaag van het zand door de krachtige zon heel snel uitdroogt. Het hoeft maar een paar dagen droog te zijn, om het zand weer te laten stuiven. Dieper in de bodem is de grond nog wel vochtig. Aangezien er de komende tijd regelmatig regen valt, blijft op de meeste plaatsen voldoende water beschikbaar voor de groei van planten.

Veel opwaaiend stof op akker door ploegen met tractor
Veel opwaaiend stof op akker door ploegen met tractor

Foto: Ben Saanen

Neerslagtekort kleiner dan gebruikelijk

Ook het neerslagtekort is op dit moment gunstig. Sinds 1 april is er 26 millimeter minder neerslag gevallen dan er is verdampt. Normaal is dat halverwege mei ongeveer 40 millimeter. Het neerslagtekort is het verschil tussen hoeveel water er verdampt en hoeveel regen er valt.

Vorig jaar was het rond deze tijd een heel stuk droger. Van half maart 2020 tot eind mei viel er toen bijna geen regen. Omdat de zon overuren maakte, verdampte er ook nog eens veel water. Halverwege mei was het neerslagtekort vorig jaar al 110 millimeter.

Hond speelt in het water van een ven
Hond speelt in het water van een ven

Foto: Ben Saanen

Dat het nu een stuk natter is dan de voorgaande jaren, kun je goed zien aan de vennetjes. Terwijl die vorig jaar nog droog stonden, staat er dit jaar gewoon weer water in. Vennen zijn afhankelijk van regenwater.

De komende tijd blijft het wisselvallig met dagelijks kans op buien. Van droogte is voorlopig dus even geen sprake. In het meest uitgebreide weerbericht van Nederland lees je de buienverwachting voor jouw regio.

Hoofdfoto: Ton Wesselius

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black