Wintersportweer: volop Kaiserwetter op komst!

15 december 2023, 12:00

Wintersport
Kaiserwetter in de Alpenlanden. Foto: Adobe Stock / Thomas

Na een paar dagen met hogere temperaturen er flink wat neerslag wordt het de komende dagen droog en zonnig wintersportweer in de Alpen. Alle details over het weer de komende tijd lees je in dit wintersportbericht.

Vandaag trekken nog enkele sneeuwbuien over de Oostenrijkse Alpen, maar op een pak sneeuw hoef je niet te rekenen. Alleen in delen van Tirol en Salzburg kan 5 tot lokaal 10 centimeter sneeuw vallen. De sneeuwvalgrens ligt hierbij rond de 1000 meter en dat betekent dat de meeste gebieden wat sneeuw kunnen verwachten. In de Franse en Zwitserse Alpen is het vandaag droog met veel ruimte voor de zon.

De zon breekt door in Adelboden, Zwitserland. Foto: Floris Lafeber
De zon breekt door in Adelboden, Zwitserland. Foto: Floris Lafeber

Volop Kaiserwetter in het weekend

Komend weekend is het in heel de Alpen droog en zonovergoten. Het is dan ook heerlijk toeven op de pistes, maar vooral zaterdag nog wel flink koud. In de Oostenrijkse Alpen blijft het op de hoogste toppen de hele dag streng vriezen en ook in de dalen ligt het kwik op de meeste plaatsen onder nul. In de westelijke Alpen stroomt dan inmiddels zachtere lucht binnen, waardoor de temperatuur gaat oplopen.

Na zaterdag verandert er qua weerbeeld weinig, maar vanuit het (noord)westen stroomt zachtere lucht verder het Alpengebied in. De sneeuwvalgrens stijgt hierbij aanzienlijk en komt van zondag tot en met dinsdag op veel plekken zelfs rond de 3000 meter hoogte te liggen. In Val Thorens, een dorp gelegen op 2080 meter, is het maandag overdag een graad of 6. In de laaggelegen dorpen in Zwitserland en Oostenrijk kan het in het begin van de nieuwe week zelfs 10 graden worden. Neerslag staat niet op het programma en het is de zon die het weerbeeld domineert. Daarmee is het dus heerlijk skiën in heel de Alpen, maar kunnen sommige afdalingen aan het einde van de dag mogelijk wat papperig zijn.

Pas in de loop van de week neerslag

In de loop van de nieuwe week nemen de neerslagkansen wel weer toe. Vanaf donderdag komt het op uitgebreide schaal weer tot serieuze sneeuwval in grote delen van de Alpen. Dit gaat gepaard met lagere temperaturen en dus kunnen ook veel laaggelegen wintersportgebieden weer rekenen op wat verse sneeuwval.

Dichterbij huis voorlopig nog geen winterweer

In het Sauerland en de Ardennen ziet het er, na een spectaculair begin in de maand december, voorlopig een stuk minder rooskleurig uit. Door de dooi is het naast de pistes in bijvoorbeeld Winterberg alweer helemaal groen en voorlopig wordt het in deze omgeving niet koud genoeg voor sneeuwval. Alleen in de nachten komt het af en toe tot een graadje vorst, maar de neerslag valt tot op de hoogste toppen voornamelijk als regen.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven