Eerste officiële winterstorm van deze winter een feit

21 februari 2020, 13:31

Storm
Eerste-officiële-winterstorm-1280x600
Eerste-officiële-winterstorm-1280x600
Eerste-officiële-winterstorm-1280x600

Tussen 8:00 en 9:00 uur werd op Vlieland gemiddeld windkracht 9 gemeten. Daarmee is sprake van de eerste officiële winterstorm van winter 2019-2020. De storm aan zee gaat gepaard met zware windstoten van 80-100 km/uur. De zwaarste windstoot tot dusver bedroeg 101 km/uur en werd ook gemeten op Vlieland. De vorige keer dat het stormde in ons land was op 10 augustus.

Normaal stormt het in de herfst en in de winter het vaakst, maar de afgelopen jaren was dat niet het geval. De meteorologische herfst ging voor het tweede jaar op rij zonder storm voorbij en dat is zeer zeldzaam. Ook in de vorige winter bleef een storm uit. De vorige officiële winterstorm vond plaats op 24 januari 2018.

Vooral op de Wadden kan het komende uren nog stormen. Langs de westkust staat een stormachtige (zuid)westenwind (8 Bft.). Vanmiddag neemt de wind geleidelijk wat af.

Blijf op de hoogte van de actuele weersverwachting.

Definities van storm en zware storm

Meteorologen spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid over een heel uur uitkomt op 9 Bft. Een storm die bijvoorbeeld van 0:30 tot 1:30 uur gemiddeld op 9 Bft. uitkomt, maar niet van 0:00-1:00 uur telt niet als officiële storm. Wel wordt dan gesproken over tijdelijke storm of stormkracht. Van een officiële zware storm is sprake als het gemiddeld over een heel uurvak met 10 Bft. waait. Anders wordt gesproken van tijdelijke zware storm.

Windstoten kunnen nog veel zwaarder uitvallen, maar worden door het tijdelijke karakter niet meegenomen bij het vaststellen van storm.

Foto: ANP

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven