Grote bosbrand bedreigt kerncentrale Tsjernobyl

14 april 2020, 10:04

Bosbranden
tsjerno-epa-1280x600
tsjerno-epa-1280x600
tsjerno-epa-1280x600

De voormalige kerncentrale Tsjernobyl in Oekraïne wordt bedreigd door een grote bosbrand. De Russische tak van Greenpeace heeft gewaarschuwd dat het vuur de centrale tot op een kilometer is genaderd.

Het vuur woedt al meer dan een week en heeft duizenden hectaren verwoest. De autoriteiten verdenken een 27-jarige man van brandstichting. Plaatselijke media hebben bericht dat honderden brandweerlieden zijn ingezet om de brand te blussen.

De autoriteiten benadrukken dat het stralingsniveau rond de kerncentrale niet is gestegen. Ook zou kernafval dat in het gebied ligt opgeslagen niet in gevaar zijn. Het zou in brandbestendige gebouwen liggen en het bos in de omgeving is al omgehakt.

Vandaag beetje regen, veel wind komende dagen

Vandaag is het er bewolkt en er kan een klein beetje regen vallen. Dit zal niet genoeg zijn om fikse bosbranden te blussen, maar mogelijk helpt het wel een beetje om ze wat onder controle te krijgen. Er waait een matige wind uit het noordwesten, 3-4 Bft. Het is er vanmiddag een graad of 6.

Komende dagen is het droog en vaak zonnig. Morgen wordt het 9 graden, de dagen daarna circa 13 graden. De wind is de rest van de week westelijk en meestal matig (4 Bft.), donderdag zelfs vrij krachtig (5 Bft.). Dit zal het blussen flink moeilijker maken.

Nucleaire ramp

President Volodimir Zelenski laat zich bijpraten over de brand. “Het publiek moet de waarheid te horen krijgen en veilig zijn”, stelde hij volgens media in zijn land. Hij bedankte brandweerlieden voor hun moed.

In Tsjernobyl vond in 1986 een nucleaire ramp plaats. Daardoor werd het gebied rond de kerncentrale onbewoonbaar. Greenpeace Rusland waarschuwt dat een brand in de omgeving van zo’n nucleaire installatie altijd een risico vormt.

Foto: EPA

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven