Schaatsupdate: vanavond marathon natuurijs

14 december 2022, 16:00

Schaatsen
Schaatspret in Winterswijk. Foto: Willy Bonnink-Naves

Op steeds meer plekken kan worden geschaatst. In Burgum wordt vanavond de eerste marathon op natuurijs verreden. Schaatsen op echt natuurijs (met water onder het ijs) wordt lokaal ook gedaan, maar wordt wel nog zeer sterk afgeraden.

Het was vandaag een fraaie winterdag met veel zon en maxima tussen -1 en +3 graden. Hier en daar had het natuurijs op de (skeeler)banen wel wat te lijden door de zon.

Begin van de avond bereiken enkele buien met regen of (natte) sneeuw het noordwesten van het land. Later in de avond en nacht krijgen ook het zuidwesten en noordoosten hiermee te maken. De gevallen neerslag kan bevriezen op de koude wegen, waardoor kans is op gladheid. In het zuiden en oosten van het land vriest het in de loop van de avond regionaal weer matig met temperaturen onder -5 graden.

Oppassen met schaatsen op natuurijs

Tientallen mensen hebben woensdagochtend geschaatst op het Leersumse Veld in de provincie Utrecht. Ook op andere plekken in Nederland wordt woensdag op natuurijs geschaatst, zoals in Friesland. NH Nieuws meldt schaatsers op het ijs in de Schoorlse Duinen (Noord-Holland).

Fred Geers van de website Natuurijswijzer was woensdagochtend een van de tientallen schaatsers op het Leersumse Veld. "Het ijs was ongeveer 4,5 centimeter dik", aldus Geers. Voor kleine groepen is dat "oké". "Maar er moeten vanmiddag niet nog duizend mensen naartoe gaan."

Hij adviseert schaatsers met klem om ijspriemen, een reddingstouw en droge kleren mee te nemen. "En ga niet schaatsen op grote sloten en plassen." Daar is het water volgens hem te diep nu het ijs nog niet zo dik is.

Lees ook: Alles over de verschillende soorten natuurijs.

Marathon natuurijs vanavond in Burgum

De eerste marathon op Nederlands natuurijs wordt woensdagavond in het Friese dorp Burgum verreden. Willem Hut, de disciplinemanager marathonschaatsen van de KNSB, voerde woensdagochtend rond 09.00 uur een succesvolle ijsmeting uit.

Voor het organiseren van een marathon moet het ijs overal minimaal 3 centimeter dik zijn. In Haaksbergen (IJSCH), Noordlaren (De Hondsrug) en bij Schaatsvereniging Nieuw-Buinen is het afgelopen nacht niet gelukt om de ijsvloer op de gewenste dikte te krijgen.

Ook de tweede marathon op natuurijs is gepland: donderdagochtend in Noordlaren.

Lees ook: Dit is het beste weer om te schaatsen.

Voor het kantoor van Weeronline ligt zo'n 3 cm dik ijs. Foto: Wouter van Bernebeek
Voor het kantoor van Weeronline ligt zo'n 3 cm dik ijs. Foto: Wouter van Bernebeek

Steeds meer schaatsbanen open

Meerdere ijsclubs openen woensdag opnieuw hun natuurijsbanen. Onder meer de Doornsche IJsclub, de Winterswijkse IJs Vereniging (WIJV) en Hard Gaat ie in het Zuid-Hollandse De Lier zijn net als dinsdag geopend voor schaatsers. Ook de Oosterbeekse IJsvereniging is woensdag opengegaan. Dinsdag konden schaatsers daar nog niet de natuurijsbaan op. Niet overal lukt het ijsclubs om de natuurijsbanen woensdag te openen.

Een dun laagje natuurijs. Foto: Hilda Kouwenoord-de Boer
Een dun laagje natuurijs. Foto: Hilda Kouwenoord-de Boer

Hoeveel vorst krijgen we nog?

Komende nacht is de vorst in het westen en noorden vrij beperkt met -1 tot -4 graden. In Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel zijn er bredere opklaringen en komen de minima uit tussen -5 en -9 graden.

Donderdag wordt het 2 tot 5 graden met de hoogste temperaturen in het noordwesten. Vooral in de noordelijke helft van het land is kans op winterse buien en gladheid. In de nacht naar vrijdag vriest het licht of matig met minima van -2 aan de kust tot -6 in het oosten.

Vrijdag, zaterdag en zondag liggen de maxima tussen 0 en 3 graden. In de nachten vriest het licht, in het oosten soms matig. In de loop van zondag volgt vanuit het zuidwesten regen. Mogelijk wordt deze regen voorafgegaan door (natte) sneeuw. Ook kan het mogelijk korte tijd ijzelen.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven