Miljoenen dakloos door overstromingen en regen in China

13 juli 2020, 13:33

572ddcab-anp-413490992-1-1240x600
572ddcab-anp-413490992-1-1240x600

China maakt zich op voor meer overstromingen. Stortregens houden al een maand aan en veroorzaken in bijna alle provincies overstromingen en modderstromen. Minstens 141 mensen kwamen om en miljoenen mensen hebben hun huis moeten verlaten.

Het land heeft de nationale noodtoestand verhoogd tot het op één na hoogste niveau. Dit is gedaan omdat het waterpeil sinds 1998 niet meer zo hoog is gekomen. Toen kwamen er meer dan vierduizend mensen om. Het huidige dodental in China als gevolg van de overstromingen staat op 141. Meer dan 38 miljoen inwoners in 27 provincies zijn getroffen, zo laat Zheng Guoguang, de Chinese vice-minister van noodbeheer, maandag weten.

De Chinese president Xi Jinping drong zondag al aan op krachtigere en betere maatregelen om de overstromingen te bestrijden, zeker in de zwaar getroffen oostelijke provincie Jiangxi. Daar staat het waterpeil van het Poyang-meer, het grootste zoetwatermeer in China, alarmerend hoog.

Kritieke periode van overstromingspreventie

“China staat op het punt om een kritieke periode van overstromingspreventie en -beheersing in te gaan eind juli en begin augustus,” laat Ye Jianchun, de Chinese vice-minister van watervoorziening weten. “We verwachten dat de regenval zich naar het noorden zal verplaatsen en dat de Huai-rivier en andere rivieren in het noorden naar verwachting op grote schaal zullen overstromen.”

China heeft elk jaar te kampen met overstromingen. Dit jaar heeft het in juni echter zoveel geregend dat de Yangtze-rivier het hoogste niveau sinds 1961 heeft bereikt en het water volgens officiële gegevens in 433 rivieren boven het niveau van het hoogwateralarm is gestegen. De regering heeft duizenden soldaten naar de Yangtze-rivier gestuurd om dijken te bouwen en kanalen te graven. Ook is de regering van plan om mensen in overstromingsgevoelige gebieden op voorhand te evacueren.

De verwachting volgens milieugroepen is dat de overstromingen in China een opmaat is naar meer extremer weer in de toekomst.

Foto: ANP / EPA / Alex Plavevski

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black